Novi 64-bitni procesor iz AMD-a

Kompanija Advanced Micro Devices, poznatija kao AMD, napravila je novi 64-bitni procesor iz serije Athlon. Ovu informaciju objavila je samo na web stranicama svog sajta, što je zaista neuobičajeno za jedno dostignuće iz ove oblasti (u kojoj se i za najmanji pomak u tehnologiji obično pokreće zvučna medijska kampanja). Razlog ove „skromnosti“ potiče od činjenice da kompanija ne planira maloprodaju ovog Athlon-a 64, već samo isporuku većih serija kompanijama koje se bave sklapanjem računara.

Podsetimo se da se procesori 64-bitne arhitekture uglavnom koriste na velikim bazama podataka i poslovnim aplikacijama velikih kompanija. Oni mogu da ostvare milijardu puta veće adresiranje od procesora 32-bitne arhitekture – 32-bitni procesori mogu adresirati najviše četiri gigabajta memorije, dok u slučaju 64-bitnih procesora memorijski prostor koji se može adresirati iznosi 18 eksabajta (jedan eksabajt ima milijardu gigabajta). Na tržištu ovih procesora primat pripada kompanijama Sun Microsystems, IBM, HP, a poslednjih godina priključile su im se i kompanije Intel (Itanium) i AMD (Athlon).

Novi 64-bitni Athlon nosi oznaku 2800+ i ima radnu frekvenciju od 1,8 gigaherca. Realizovan je 0,13-mikrometarskom tehnologijom, baziran je na Claw Hammer jezgru i kompatibilan sa podnožjem 754 (Socket 754). Napon pobudnog signala je 1,5 volti, a FSB (Front Serial Bus) magistrala za razmenu podataka ugrađena je u čip. Osnovna razlika u odnosu na prethodne modele iz ove serije (poslednji se pojavio septembra 2003. godine, dok je prvi 64-bitni Athlon startovao oktobra 2001.) jeste upola manja L2 keš memorija. Ona u ovom slučaju iznosi 512 kilobajta, dok je kod prethodnog modela iznosila jedan megabajt.

S obzirom na namenu i uslove prodaje, Athlon 2800+ će se isporučivati u samostalnom pakovanju, bez ikakvih drugih dodataka i komponenata, po ceni od 173 dolara. Ponovimo da ovaj podatak nije objavljen na sajtu kompanije AMD pošto Athlon 2800+ nije na zvaničnoj listi ponude AMD-ovih proizvoda, već se može naći na sajtovima nekoliko njihovih distributera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.