Novi modeli za jesenju sezonu

Južnokorejska kompanija Samsung najavila je niz novih mobilnih telefona, od kojih se neki predstavljaju javnosti upravo ovih dana. Zanimljivo je da je ovaj proizvođač odlučio da u narednoj godini ponudi čak 100 novih modela namenjenih svim segmentima tržišta. Jedan od najmoćnijih telefona je nedavno predstavljeni E700, koji ima skoro sve poznate funkcije, pa samim tim i spada u kategoriju multimedijalnih aparata.

E700 ima ugrađenu digitalnu kameru kojom se prave slike u rezoluciji 640 x 480 tačaka i ekran koji prikazuje 65.000 boja, u rezoluciji 128 x 160 tačaka. Telefon ima Java podršku, može da šalje multimedijalne poruke i radi i u GSM i GPRS mrežama. Velika mana ovog moćnog telefona je odsustvo podrške za Bluetooth tehnologiju, koja je postala standard kada su u pitanju skuplji modeli bogati različitim funkcijama.

Ovih dana Samsung je predstavio i dva jeftinija modela, od kojih telefon s oznakom X600 ima vrlo slične karakteristike kao i E700. U ovaj model ugrađena je digitalna kamera, s dodatkom minijaturnog blica koji omogućuje i slikanje u mraku. Njegov ekran takođe prikazuje 65.000 boja, s tom razlikom što je rezolucija slike malo manja i iznosi 128 x 128 tačaka. Iako se zna da će ovaj model biti jeftiniji, tačna cena biće poznata u oktobru, kada će se X600 pojaviti na tržištu. Ovaj telefon srednje klase zanimljiv je po tome što je jedan od retkih koji ima ugrađenu digitalnu kameru, a nije preklopni model, već je kućište kompaktno.

Trenutno najuspešniji proizvođač mobilnih telefona, finska Nokia, takođe ovih dana predstavlja nove modele koji će se s jeseni naći na tržištu. Sledeći primer kompanije Siemens, koja je obratila pažnju na siromašnija tržišta, ali i na tržišta koja će u narednim godinama zabeležiti najveći broj novih korisnika mobilne telefonije, i Nokia je napravila dva jeftina modela, a predstavila ih je u Nju Delhiju i Moskvi. Ovi telefoni imaju isključivo najosnovnije funkcije, a njihove oznake su 1100 i 2300. Prvi od ta dva telefona je idealan za one s plitkim džepom koji ne nameravaju da izdvoje mnogo novca za svoj prvi mobilni telefon. Model 2300 ima nekoliko mogućnosti više, između ostalog i ugrađen FM radio-prijemnik.

Američka Motorola predstavila je telefon koji je namenjen sasvim drugom segmentu tržišta, pre svega onom u najbogatijim zemljama sveta, gde su mreže treće generacije sve rasprostranjenije. Telefon A920 nastao je u saradnji s britanskim operaterom A3, koji razvija mreže treće generacije i koji već ima ugovore za prikazivanje golova iz Premijer lige na ekranima mobilnih telefona. Kao što je poznato, telefoni treće generacije omogućuju kvalitetno primanje, slanje i prikazivanje audio i video snimaka, pa operateri smatraju da će najveći prihodi dolaziti upravo od usluga te vrste. A920 ima ugrađenu digitalnu kameru, ekran koji prikazuje 65.000 boja i podržava programske jezike Java i C++. Samim tim, na telefon je moguće instalirati i različite dodatne aplikacije, uključujući i igre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.