Novi prenosivi računari iz NEC-a

Američka ispostava japanske kompanije NEC je sredinom aprila predstavila dva nova modela prenosivih računara u koje su ugrađeni Transmeta čipovi. Ovi računari imaju veoma razrađenu tehnologiju za štednju baterija, tako da, prema tvrdnjama kompanije, mogu bez punjenja da rade i do osam časova.

U srcu modela Versa DayLite “kuca” procesor Crusoe koji radi na 600 MHz. On ima manju potrošnju od, na tržištu dominantnih, Intel-ovih i AMD-ovih procesora i to je prvi od tri “keca iz rukava” pomoću kojih NEC postiže tako dug vek baterije. Druga uzdanica je, naravno, 10,4-inčni LCD panel. Za razliku od uobičajenog rešenja da se slika posvetljuje dejstvom pozadinskog osvetljenja, reflektivni LCD ekrani, kakav je ovaj, radi posvetljivanja koriste ambijentalno svetlo. Zahvaljujući toj činjenici ne samo da je smanjena potrošnja baterije, već i prostor za ugradnju, ali je, zato, otežano korišćenje u slabo osvetljenim prostorima, što bi se moglo protumačiti kao mali nedostatak. Stoga je NEC u svojoj kampanji stavio naglasak na udobnost rada sa ovim računarima na otvorenom (o čemu govori i sam naziv – “DayLite”).

Osim svega navedenog, za dug vek trajanja punjenja “zaslužna” je i – sama baterija. Umesto litijum-jonske, primenjena je litijum-polimerna tehnologija koja je većeg kapaciteta.

Versa UltraLite je opremljen isti procesorom, ali na svom, takođe 10,4-inčnom LCD-u ima veću rezoluciju i, za razliku od DayLite-a, koristi pozadinsko osvetljenje. U njega je ugrađena kombinacija litijum-jonske i litijum-polimerne baterije.

Standardna konfiguracija oba modela podrazumeva i 128 MB radne memorije, 20 GB čvrsti disk, CD, floppy, USB sučelje i Windows 2000 kao radno okruženje. Cena u maloprodaji će se verovatno kretati od 2.300 do 2.500 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.