U trendu

Novi rekord za Samsung: 15-inčni elektroluminescentni displej

Samsung Electronics, odnosno njegova podružnica Samsung SDI, jedan od vodećih svetskih proizvođača CRT i LCD monitora i televizora, nedavno je saopštio da je uspeo da napravi najveći svetski LCD monitor. Ova kompanija, koja se, pored monitora, bavi proizvodnjom vrlo širokog asortimana računarske opreme i elektronike široke potrošnje, prva je kojoj je uspelo da proizvede 15,1-inčni model displeja od elektroluminescentnih organskih materija. Dosadašnji rekord držao je Sony, sa dijagonalom prikaza od 13 inča.

Samsung-ov 15-inčni “organski” LCD naći će se u prodaji tek tokom 2003. godine, i to prvo u sastavu navigacijskih sistema za automobile (Global Positioning System, GPS) i, naravno, kao deo prenosnih računara.

Monitore proizvedene na osnovu iste tehnologije, ali manje po dimenzijama, Samsung namerava da plasira na tržištima mobilnih telefona i ručnih računara, i to već do kraja ove godine.

Marketinški potencijal ove tehnologije procenjen je na preko četiri milijarde dolara, dok analitičari tvrde da je potez južnokorejskog giganta prava stvar u pravom trenutku, pošto je gotovo izvesno da će luminescentni monitori kvalitetom prikaza, ali i nižom cenom, odneti prevagu na tržištu displeja za najrazličitije elektronske uređaje.

Samsung SDI je sebi postavio ambiciozan cilj da osvoji najmanje 30% svetskog tržišta monitora tog tipa, pa u tome i treba tražiti razlog takvoj žurbi u proizvođenje prototipa, na čiji je razvoj potrošeno 23 miliona dolara, dok je 200 miliona dolara već uloženo u izgradnju fabrike koja treba da se okonča do početka 2003. godine.

Prema tvrdnjama zvaničnika iz Samsung-a, njihov novi monitor daje daleko jasniji prikaz i neuporedivo prirodniji kolorit nego što je to slučaj sa danas aktuelnim modelima. Pored toga, važna prednost mu je i što štedi električnu energiju, pa mu je proizvodnja za oko 30% jeftinija od TFT LCD prikazâ, s obzirom na to što mu nisu potrebni pozadinsko osvetljenje i filteri za boju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.