U trendu

Novi Start meni Windowsa XP (I deo)

Koje je najbolje mesto za početak istraživanja novog Microsoftovog operativnog sistema – Windowsa XP? Pa naravno, neizbežni Start meni.

Verovatno ste do sada već čuli, Microsoft je izdao novi operativni sistem, Windows XP, 25. oktobra prošle godine. Pre samog finalnog izdanja, na raspolaganju nam je bila Beta 2 verzija Windows XP, pa smo „zavirili“ u nju kako bismo vam prikazali šta donosi novo „čedo“ Microsofta.

S obzirom na to, počećemo istraživanje sa centralnom komponentom redizajniranog korisničkog interfejsa: Start menija, koji poseduje novu orijentaciju. Kao prosečan Windows korisnik, verovatno ste se najviše zbližili sa Start menijem, kao osnovnom polugom ovog sistema. Pa ipak, koristili ste ga, i sigurno vam je dobro poznat ovaj navigacioni alat, te zašto onda početi od njega?

Da budemo iskreni, novi Windows XP Start meni u osnovi služi istoj funkciji kao i u ranijim verzijama. Međutim, sa novim task-orijentisanim fokusom postoji dosta novih mogućnosti i razlika, pogotovu u pogledu konfigurisanja menija. Zato, pogledajmo ga izbliza.

Kada podignete Windows XP prvi put i kliknete dugme Start, videćete novi dvokolonski Start meni (kao na slici). Ovaj novi format koristi task-orijentisani dizajn, koji Start meni čini efikasnijim i više korisnički orijentisanim. U stvari, većina stavki koje ste navikli da tražite na desktopu sada se lako nalaze na Start meniju.

Na njegovom samom vrhu videćete vaše ime, odnosno ime koje koristite za prijavljivanje na sistem. Ova nova osobina je vrlo korisna kada računar delite sa više korisnika, kao što su članovi familije, tako da lako možete odrediti sa kojim korisničkim imenom je podignut sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.