Novi Start meni Windowsa XP (II deo)

Navigacija kroz novi Start meni nešto je drugačija u odnosu na prethodni meni. Rekli smo u prethodnom prilogu da je u gornjem desnom uglu ispisano korisničko ime trenutno logovanog korisnika. Idući ka donjem delu ove leve kolone, zapazićemo nešto što možemo slobodno nazvati Internet sekcijom. Ovo je stoga što se ovde nalaze sve potrebne prečice (ikonice) koje su vezane za Internet, kao što su krstarenje Internetom, prijem i slanje elektronske pošte, itd. U ovoj sekciji ćete lako uočiti poznate ikonice Internet Explorera i Outlook Expressa.

Negde na sredini leve kolone menija smeštena je sekcija sa aplikacijama, koja vam obezbeđuje prečice do poslednjih pet aplikacija koje ste koristili. Ovako postavljen sistem omogućava vam da vrlo lako ponovo podignete aplikacije koje najčešće koristite, što će vam sigurno ubrzati rad, pogotovo u odnosu na sistem personalizovanih menija koji dolaze sa Windowsom Me i 2000.

U donjoj sekciji leve kolone trebalo bi da vidite podmeni naslovljen sa „More Programs“. Ovo je meni u kome ćete naći sve stavke koje su se nekada pojavljivale u Programs meniju „starog“ Windowsa, što možete videti na slici. Na primer, pronaći ćete podmenije Accessories i Games, kao i komandni prompt, Windows Explorer, i alatku Windows Update.

Ako se sada premestimo na vrh Start menija, ali u desnu kolonu, videćemo da nam ona donosi sve alatke koje služe za konfigurisanje i organizaciju. Prva sekcija nam nudi brz pristup ka tri foldera u kojima se čuvaju najčešće korišćeni tipovi podataka, kao što su, generalno, dokumenti, digitalni fotosi i slično. Od sada nećete više morati da "lovite" folder "My Documents" preko celog desktopa, jer, on je tu. Dodatno, tu su i ikone My Computer i My Network Places, što zaokružuje sve potrebe za centralizovanim menadžmentom vašeg sistema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.