najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi virus pogađa Afon i Ajped

Stručnjaci za informatičku bezbednost identifikovali su novi virus nazvan “Kirejder” (KeyRaider) koji napada Ajfon i Ajped aparate koji su otključani da bi mogle da se instaliraju aplikacije koje nije odobrila kompanija Epl.

“Verujemo da se radi o najvećoj poznatoj krađi naloga Epl izazvanoj virusom”, navela je američka kompanija za informatičku bezbednost Palo Alto Netvorks (Networks) na svom internet sajtu, gde je objavila rezultate istraživanja sprovedenog zajedno sa VajpTekom (WeipTech), amaterskom tehničkom grupom koja okuplja obožavatelje Epla u Kini. Kompanija Palo Alto Netvorks navela je da je virus Kirejder već uspeo da ukrade preko 225.000 Epl naloga s lozinkama.

Virus funkcioniše tako što presreće komunikacije uređaja sa Ajtjunsom, servisom preko koga Epl prodaje muziku. Virus krade i dalje širi informacije o kupovini u samoj aplikaciji i onesposobljava funkciju deblokiranja Ajfona ili Ajpeda.

Neke žrtve su primetile nenormalne kupovine a druge da su im pirati blokirali aparat i traže otkup, navela je kompanija. Kirejder napada aparate koji koriste sistem iOS, sistem za mobilne aparate Epla, koji su otključani u Kini preko nezvanične aplikacije Sidija (Cydia).

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike