Novosti iz kompanije Microsoft: novi Office i škole budućnosti

U iščekivanju nove verzije poslovnog paketa Office, koja će nositi broj 2003, Microsoft je obnovio sajt posvećen ovom paketu. Sajt je upravo prilagođen novinama koje će doneti novi paket, a od kojih je najznačajnija integracija sa uslugama na Internetu. Naime, u programima kao što su Outlook, Word ili Excel postojaće i dugmad kojima će se direktno pozivati i dobijati sadržaji sa sajta, između ostalih i različite zakrpe, dodaci ili tekstovi iz arhive znanja. U kompaniji Microsoft procenjuju da paket Office koristi oko 400 miliona ljudi, a sajt posvećen ovom paketu svakog meseca poseti njih 25 miliona.

Pored razvoja novih paketa i rešavanja novootkrivenih propusta u operativnom sistemu Windows, pažnju Bila Gejtsa ovih dana zaokuplja i školstvo budućnosti. Posle miliona dolara koje je poklonio školama, Bil Gejts je odlučio da novac uloži u izgradnju škole u Filadelfiji vredne 46 miliona dolara. U toj školi neće se koristiti olovke i papir. Futuristička srednja škola biće građena po uzoru na građevine iz serije „Zvezdane staze“ i primaće oko 700 učenika, a svi oni imaće na raspolaganju mobilni telefon, laptop, stoni računar i druge uređaje povezane sa internom mrežom koju projektuju programeri kompanije Microsoft.

Profesori će đacima slati zadatke elektronskom poštom, ocene će učenici moći da vide na džepnim računarima, pomoću kojih će moći da vide i raspored predavanja, datum ispita ili da izaberu šta će tog dana ručati u školskom restoranu. Svakog dana škola će roditeljima slati izveštaje o ponašanju i uspehu dece u obliku SMS poruka. Predviđeno je da se jednom nedeljno nastava odvija u prirodi, a svaki učenik moraće da trenira najmanje dva sporta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.