Oblaci puni kiše

Prema rezultatima merenja australijskih istraživača s Fakulteta za kompjuterske nauke Univerziteta u Novom Južnom Velsu (University of New South Wales School of Computer Science), ispitivanje novih tehnologija otkrilo je da usluge u "oblaku" koje nude Amazon, Google i Microsoft redovno pate od problema vezanih za performanse i pouzdanost.
U istraživanju koje je trajalo sedam meseci simuliran je istovremeni rad 2.000 korisnika koji su se povezivali na Amazonov EC2, Guglov App Engine i Majkrosoftov Azure i pri tom su merili vreme odziva ovih sistema i druge indikatore vezane za brzinu i sam rad pomenutih sistema. Rezultati do kojih su došli prilikom ovog istraživanja pokazuju da usluge koje nude ove tri kompanije, a koje u stvari predstavljaju njihovu viziju budućnosti, gde je predviđeno da korisnici koriste mrežne resurse za rad i čuvanje svojih podataka, pate od ozbiljnih problema.
Tako je, primera radi, otkriveno da na Guglovom App Engine-u nijedan zadatak vezan za obradu podataka ne sme da traje više od 30 sekundi, jer sistem posle čekanja vraća korisniku poruku o grešci. Uglavnom, sve tri usluge donose vrlo različite performanse koje u toku rada mogu da (kad je reč o brzini i odzivu) da "padnu" ili "porastu" i do 20 puta, zavisno od doba dana kada se tim uslugama i pristupa. Takođe, kao jedan od zaključaka navedeno je i to da nijedna od ispitanih usluga nema odgovarajuće alate za praćenje performansi i same cene usluge.
Ipak, istraživači ističu da je još uvek previše rano da se kaže da usluge u "oblaku" ne mogu da zadovolje potrebe korisnika pošto je reč o novoj tehnologiji koja se još uvek razvija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.