Ogradom protiv lopova

Big Brother is (still) watching! Da se vremena stvarno menjaju, svedoči to što ni baštenska ograda, dobro znani ljupki rekvizit iz gotovo svake američke porodične serije, nije više ono što je nekad bila. Stručnjaci sa Državnog univerziteta Pensilvanije (Pennsylvania State University) pronašli su način da ljupke vrtne ograde sasvim nevinog izgleda, za koje neki zlonamernik ni u snu ne bi mogao da pretpostavi da mu mogu nauditi, pretvori u prave bezbednosne pojaseve, koji sami uočavaju, lociraju, pa čak i klasifikuju nezvane goste.

“Pametna” ograda imaće, tako, ugrađen i sistem za uzbunu, koji će se uključivati u zavisnosti od stepena opasnosti pojedine situacije – neće isto reagovati ako ogradu prelazi komšijska mačka i ako je u pitanju opasni provalnik.

Ista tehnologija biće, pored privatnih kuća bogatih pojedinaca kojima je svakako potrebna, primenjena i u zaštiti aerodroma, vojnih baza, ambasada, firmi i, uopšte, svih prostora koji su veliki i stoga teški za nadzor ili, pak, zahtevaju povećan stepen bezbednosti.

Osnova sistema je prilično jednostavna – sastoji se od neprimetne, vrlo tanke žice pod naponom, koja služi kao senzor koji meri vibracije na ogradi kroz koju je provučena.

Prvi čovek razvoja ovog, na prvi pogled pomalo bizarnog i banalnog, a u suštini verovatno vrlo primenjivog projekta Laboratorije za primenjenu nauku Pensilvanijskog univerziteta dr Dejvid Svanson (David Swanson) kaže: “Sistem se koristi geofonima – relativno jeftinom tehnologijom senzora međusobno povezanih žicom koja je pod naponom, povezanom potom na jeftin računar sa specijalizovanim softverom”. Pomenuti softver korisniku omogućuje da konfiguriše stepen bezbednosti, kao i da odabere različite signale za svaku vrstu neovlašćenog upada. Naravno, ključna stvar je osetljivost, koja se može suptilno podešavati u vrlo finim inkrementima, što omogućuje jasno razlikovanje sitnih životinja od čoveka koji pokušava da preskoči ogradu.

Ovo rešenje moglo bi, čak, da napravi i revolucionaran pomak u zaštiti bezbednosti otvorenih poseda, s obzirom na to da se radi o višestruko jeftinijoj tehnologiji od rešenja koja se danas primenjuju a koja podrazumevaju primenu mikrotalasa ili tehnologije koaksijalnih kablova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.