Orbitalna mikrohirurgija

Astronautu na orbitalnoj stanici ili svemirskom brodu je hitno potrebna hirurška intervencija. Nemoguće je poslati ekipu sa Zemlje koja bi dovoljno brzo pritekla u pomoć. Ovaj problem pokušava da reši NASA pomoću izuma koji nosi naziv RAMS (The Robot Assisted Microsurgery).

Kao što samo ime kaže, u pitanju je sistem za obavljanje mikrohirurških zahvata u kojima učestvuje (asistira) robot ili, preciznije rečeno, robotska ruka. S jedne strane se nalazi hirurg koji, uz pomoć džojstika, upravlja „asistentom“, a sama robotska ruka može da se nalazi hiljadama kilometara daleko, na nekoj orbitalnoj stanici npr.

Upravljanje se vrši pomoću džojstika, a pokreti se prenose na ruku u stvarnom vremenu, naravno kada su u pitanju manje razdaljine. Što je veća udaljenost, to je veće i kašnjenje. Iako je ovaj sistem prvobitno i nastao zbog omogućavanja medicinske pomoći posadama u svemiru, on će svoju primenu vrlo verovatno naći i u „zemaljskoj“ mikrohirurgiji.

Naime, mikrohirurške operacije zahtevaju izuzetnu preciznost, a čak i najboljem mikrohirurgu posle više sati operisanja ruka može da se zatrese. Da bi se izbegao ljudski faktor, problemi sa umorom i bolom u rukama, hirurzi bi mogli da obavljaju precizne operacije upravo pomoću ovog sistema. Robotska ruka ne može da zadrhti i može da izvede tačno onaj pokret koji je zadan putem džojstika.

Zbog svih ovih činjenica, počelo se sa ispitivanjima sistema i na više Univeziteta i medicinskih ustanova u SAD, pri čemu se eksperimentalne operacije obavljaju na pacovima, ne bi li se došlo do zaključaka šta tačno RAMS može da izvede, a u kojim oblastima su potrebne dorade i usavršavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.