Otpuštanja zbog „usporavanja“

Glasovito “usporavanje” američke ekonomije i dalje surovo pogađa američke kompanije – pa čak i one najveće i najuspešnije. Poslednji u nizu je Cisco Systems, veliki proizvođač mrežne opreme, koji je objavio da će smanjiti broj zaposlenih koji rade puno radno vreme, privremeno ili po osnovu ugovora, a sve u nastojanju da se zbog “turbulentnih ekonomskih okolnosti u SAD” smanje troškovi poslovanja.

Broj zaposlenih privremeno ili po ugovoru biće redukovan za 2.500 do 3.000, dok će se broj redovno zaposlenih smanjiti za 3.000 do 5.000. Pored otpuštanja radnika, Cisco, prema rečima Džona Čembersa (John Chambers), predsednika i glavnog izvršnog direktora kompanije, namerava da smanji i operativne troškove kao što su troškovi za sklapanje ugovora, putovanja i marketing.

Nekoliko dana pre Cisco Systems-a, i veliki Intel je objavio da je upao u klopku “usporavanja”, te da će morati da drastično smanji broj zaposlenih. Tokom sledećih devet meseci biće zatvoreno 5.000 radnih mesta, što nije zanemarljivo, imajući u vidu da Intel trenutno zapošljava ukupno 87.000 radnika širom sveta.

Shodno tome, u prvom fiskalnom tromesečju očekuju se znatno manji prihodi nego što se to prvobitno mislilo. Sadašnje najave idu do za 25 % manjih prihoda od onih ostvarenih u prethodnom tromesečju (koji su iznosili 8,7 milijardi), premda se prvobitno očekivalo da smanjenje neće preći 15 %.

Kao osnovni uzrok loših poslovnih rezultata, Intel navodi smanjenje potražnje procesora koji se koriste u serverima, mada se ispostavilo da je opala i potražnja procesora koji se ugrađuju u opremu za komunikacije, umrežavanje i personalne računare.

Pre ovih dveju kompanija, slična sudbina je već zadesila i mnoge druge “velike”: otpuštanja su već najavili i Nortel Networks, Dell Computer i Toshiba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.