U trendu

Ovako nikada ne treba da punite mobilni, upropastićete ga

Punjenje telefona noću može biti laka opcija za vas, ali zapravo negativno utiče na trajanje baterije vašeg uređaja tokom vremena.

„Ne ostavljajte telefon povezan sa punjačem duže vreme ili preko noći“, savetuje čak i proizvođač telefona Huawei.

Preporučuje se da baterija u većini vremena bude između 30 i 70 procenata. Ovo podržava i Epl, koji nudi optimizovanu postavku punjenja baterije koja će tokom noći zadržati napunjenost ispod 80 procenata i dovršiti punjenje tek u zoru, pred buđenje. Sve veći broj pametnih telefona nudi takvu opciju.

Većina pametnih telefona se napajaju litijum-jonskim baterijama i one će vremenom degradirati bez obzira na to kako punite telefon. Dakle, njihova efikasnost se vremenom smanjuje, ali ovo možete značajno usporiti pravilnim punjenjem telefona.

Ispravno punjenje, odnosno izbegavanje punjenja mobilnog telefona tokom noći, pomoći će očuvanju dugovečnosti baterije. Takođe, izbegavajte da vam baterija padne na 0 procenata, savetuje IFL Science.

Osim što šteti trajanju baterije, punjenje uređaja preko noći takođe može predstavljati zdravstveni i bezbednosni problem ako ne pazite gde ostavljate telefon. To je zato što punjenje obično dolazi sa određenim stepenom povećanja temperature, a ako nešto krene naopako, zapaljive površine mogu brzo postati opasne, prenosi N1.hr.

„Ne bi trebalo da stavljate telefone ispod jastuka ili na posteljinu kada se pune. Baterija se samozagreva tokom punjenja. Možete ostaviti mobilni telefon na stolu ili drvenom stolu jer baterija neće proizvesti dovoljno toplote da izazove opasnost“, objasnio je za Gardijan Pol Šo, šef požarnih istraga u vatrogasnoj službi Stafordšira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)