U trendu

PaintShop Pro – Rezolucija slika

Imate digitalni foto-aparat (digitalnu kameru) i malo ste zbunjeni oko podešavanja parametara kamere? Ili, možda, već imate neke snimke na vašem PC-ju i želeli biste da smanjite veličinu prostora koji zauzimaju? U ovom prilogu objasnićemo vezu između veličine grafičkih fajlova i rezolucije na digitalnim kamerama i kako da postignete da vaši grafički fajlovi zauzmu manje prostora na disku. Objasnićemo postupak koristeći digitalnu kameru i softver PaintShop Pro (mada to može biti bilo koji softverski paket).

Za početak ćemo odskenirati nekoliko fotografija. U ovom momentu ćemo moći da izvedemo prvo podešavanje. Kada štampate neki materijal, na štampačima rezolucija se izražava u tačkama po inču (dots per inch – dpi). Generalno, naše slike se kreiraju u rezoluciji od 300 dpi. Većom rezolucijom, sa više tačaka po inču, dobijamo bolji kvalitet odštampanih fotografija.

  • Pokrenite PaintShop Pro i izaberite meni „File> Import> TWAIN> Acquire“.
  • Pronađite skenirajuću rezoluciju i podesite je na 150 dpi.
  • Kliknite na „Scan“.
Kada skenirate neku sliku, videćete je u donjem desnom uglu radne površine. Ovde možete videti i veličinu fajla. Zapazite da je slika vrlo velika, ali postoje razni formati za snimanje slike, pa tako možemo dobiti i fajlove različite veličine (naravno, poželjno je što manje).
  • Izaberite meni „File> Save As“.
  • U dijalog prozoru „Save As“, sa drop-down menija „Save As Type“ izaberite „JPEG“.
  • U gornjem tekst polju, upišite naziv novog fajla i snimite ga na desktop.
Pređite sada na desktop i kliknite desnim tasterom iznad novog fajla. Videćete da se veličina fajla dramatično smanjila. Na ovaj način ćete izgubiti nešto od kvaliteta, ali to neće bitno uticati na jasan prikaz fotografije.

Za skeniranje možete koristiti dosta nisku rezoluciju, oko 150 dpi, ali koju rezoluciju koristiti na digitalnim kamerama? Vrlo je diskutabilno postaviti visoku rezoluciju na kamerama, jer u principu i nije toliko bitna baš visoka rezolucija. Pokušajte prvo da načinite snimak u visokoj rezoluciji, a zatim probajte isti snimak da napravite pri nižoj rezoluciji, pa ih uporedite. Prikačite vašu kameru na PC i napravite ta dva snimka, i snimite ih na desktop:

  • Pokrenite PaintShop Pro i izaberite meni „Open“.
Pronađite vaše dve slike i otvorite ih. Dobro ih osmotrite, slika veće rezolucije će biti mnogo veća. Ali ta ista slika neće biti mnogo oštrija i čistija, samo će zauzimati veći prostor. Znači, kada snimate kamerom možete podesiti manju rezoluciju, na osnovu toga ćete moći da smestite mnogo više slika u memoriju kamere, a istovremeno nećete mnogo izgubiti na kvalitetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.