Pametna leteća kugla

Inspirisani naučnofantastičnim filmovima (pogotovo serijalom „Rat zvezda“), naučnici iz Ames laboratorije svemirske agencije NASA, predstavljaju svoj najnoviji izum – pametnu, leteću kuglu. Njen zvanični naziv je Personal Satellite Assistant (Lični satelitski pomoćnik), a zadatak (kao što i samo ime govori), pružanje pomoći posadi spejs-šatla ili svemirske stanice.

Kugla ima mogućnost da se kreće potpuno samostalno, ali i da prima naredbe, zahvaljujući ugrađenoj tehnologiji za prepoznavanje govora. Poseduje senzore za merenje pritiska, koncentracije gasova i, uopšte, može da meri sve ono što je od vitalne važnosti prilikom svemirskih letova ili boravka na stanici.

Poseduje i displej na kome se prikazuju sve značajne informacije, počev od već pomenutih podataka skupljenih pomoću senzora, do izveštaja o stanju hardvera, naučnim eksperimentima koji su u toku, ili zadacima koji čekaju posadu. Ovako nešto je omogućeno i bežičnom vezom, koju kuglasti pomoćnik ostvaruje sa centralnim kompjuterom.

Kuglom može da se upravlja i sa Zemlje, odakle je moguće zatražiti da ona odleti u određeni deo šatla ili stanice, i proveri određene parametre. Zahvaljujući ugrađenom mikrofonu i kameri, leteći pomoćnik može da pošalje sliku i zvuk bilo posadi, bilo zemaljskoj kontroli. Na Zemlji će naučnici neprekidno pratiti podatke koje šalje PSA i, na osnovu njih, savetovati posadu i pružati joj pomoć u rešavanju konkretnih problema.

Korisni linkovi:

  • NASA – Ames Research Center
  • Personal Satellite Assistant (PSA)

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.