U trendu

„Pametna“ mašina za veš

Visoke tehnologije nisu više sastavni deo samo naših dnevnih i radnih soba. One definitivno ulaze u sve prostore našeg svakodnevnog života. Tako je i klasičnim električnim uređajima u kuhinji i kupatilu pridodata „pamet“ u vidu računarskih komponenti. Posle „pametnih“ frižidera, mikrotalasnih pećnica i drugih uređaja potrošačke elektronike, evo i „pametnih“ mašina za veš, koje proizvodi kompanija LG Electronics.
Najnovije LG-ove mašine za veš napravljene su vrlo funcionalno, lepo su dizajnirane, a svoj posao obavljaju bez buke (na koju smo se kao na nužno zlo navikli kada su mašine za veš u pitanju). Slobodno je možete uključiti u bilo koje doba dana i noći, neće vam skakati na glavu niti gaziti po nervima. Za to je zaslužna nova LG-ova tehnologija Direct Drive, kod koje obrtanjem bubnja direktno upravlja motor smešten po osi bubnja, pa su vibracije znatno manje u odnosu na klasičan način obrtanja, kod koga je motor postavljen ekscentrično.
Pored ove vrlo značajne prednosti, LG-ove mašine u toku rada nude niz informacija svom vlasniku. Već na prvi pogled uočava se niz tastera na prednjoj strani, veliki LCD displej i nekoliko LED dioda za indikaciju različitih podataka. Podaci dolaze sa senzora, pa se tokom rada na taj način signalizira prekoračenje količine veša koji se nalazi u bubnju, jesu li vrata dobro zatvorena, vreme koje je proteklo od trenutka uključenja i koliko je još preostalo do kraja i slično. Na displeju se mogu pojaviti tekstualne poruke u slučaju neke greške u toku rada.
Najnoviji model mašine za veš ovog proizvođača nosi oznaku LG WM1437WFD. Napravljena je sa Steam Direct Drive tehnologijom, koja obezbeđuje uštedu energije i vode (35 odsto) u odnosu na klasične mašine. Pri tom su ispoštovani i svi ekološki propisi. Ponuđena je u nekoliko atraktivnih boja – klasičnoj beloj, zatim crnoj, plavoj, ružičastoj i, u ograničenim količinama, sa šarenim dizajnom s nekoliko vedrih motiva. Na taj način ona će biti ne samo korisna već će predstavljati pravi ukras vašeg kupatila.
Pored devet standardnih programa, ona nudi i 13 specijalnih. Podrazumeva se mogućnost programiranja njenog rada u vreme kada to vama odgovara, a ne bude li sve išlo kako treba, oglasiće se alarm kao upozorenje. Sve to je, naravno, moguće ako ste voljni da za nabavku ovog tihog i „pametnog“ pomoćnika u kući izdvojite 1.800 dolara. Postoje, svakako, i jeftiniji modeli (najjeftiniji od „pametnih“ košta oko 1.000 dolara). Ako vam to još uvek nije na redu, stavite slušalice na uši, pustite muziku i gledajte slike ovih „pametnih“, a onu staru pustite da do mile volje skače po kupatilu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.