U trendu

„Pametna“ odeća reguliše temperaturu

Pod pojmom „pametne“ odeće uglavnom se podrazumevaju odevni predmeti koji u sebi sadrže različite komunikacione uređaje ugrađene u sam materijal od koga su napravljeni. To mogu biti i odevni predmeti sa svetlosnim efektima različitog intenziteta i boja ili od specijalnih čvrstih materija otpornih na udarce hladnim ili vatrenim oružjem. Za razliku od tih ideja, dva univerziteta iz Velike Britanije – University of Bath i London College of Fashion, napravila su univerzalnu odeću koja se može nositi u svim vremenskim prilikama i poslužiti kao pravi termoregulator organizma.

Ovaj projekat jedan je od osam odabranih hi-tech projekata koji predstavljaju Veliku Britaniju na izložbi Expo 2005. u Japanu (održava se od marta do septembra ove godine). Zanimljivo je da su ideju za ovaj pronalazak njeni kreatori otkrili u samoj prirodi – borovim šišarkama koje su zatvorene dok vise na drvetu, a kada padnu sa drveta, otvaraju se oslobađajući seme skriveno u unutrašnjosti. Po tom istom principu napravljen je i „pametan“ materijal sastavljen od velikog broja sićušnih „krilaca“ koja mogu da menjaju svoj položaj otvarajući se i zatvarajući poput borovih šišarki.

Tim koji je radio na otkriću ovog „pametnog“ materijala predvodi profesor Džulijan Vinsent (Julian Vincent) sa Univerziteta u Batu, dok je na dizajnu odeće radila Veronika Kapsol (Veronika Capsall) sa Londonskog univerziteta umetnosti, odeljenje za dizajn – College of Fashion. Ukupan rad trajao je oko tri godine. Kao rezultat kreirani su „pametni“ odevni predmeti – kaputi, jakne, šeširi, rukavice, haljine i suknje. Ovaj fascinantan spoj dizajna i tehnologije potpuno automatski podešava temperaturu čovekovog tela i prilagođava je temperaturi okoline. Pri tom se koriste senzori temperature.

Materijal za ovu „pametnu“ odeću sastoji se od dva sloja. Gornji sloj sadrži pokretna „krilca“ koja se mogu otvarati i zatvarati i čija veličina odgovara jednom dvestotom delu milimetra. Napravljena su od materijala koji apsorbuje vlagu. U slučaju visoke temperature, pri kojoj čovek počinje da se znoji, „krilca“ se otvaraju i omogućavaju strujanje vazduha radi hlađenja. Kad znojenje prestane, ona se zatvaraju, sprečavajući dalji dovod vazduha. Donji sloj materijala je neporozan i onemogućava kvašenje u slučaju da pada kiša, bez obzira na to da li su „krilca“ otvorena ili ne.

„Pametna“ odeća ove ili neke drugačije vrste verovatno će predstavljati odeću budućnosti, po funkciji potpuno drugačiju od današnje, ali po izgledu potpuno usklađenu sa aktuelnim modnim trendovima. Sa gledišta trenutnih vremenskih prilika, ideja o termoregulaciji deluje vrlo privlačno – sa takvom odećom ne bismo morali da se maltretiramo čestim oblačenjem i svlačenjem jakni ili džempera u ovo vreme izrazitih temperaturnih promena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.