U trendu

Pametna TomTom navigacija

Jedan od „najpametnijih“ auto-navigatora u portabl varijanti je TomTom Go 910. Argument više u prilog ovom uređaju su kvalitetne mape, koje, pored ostalih prostora, pokrivaju i područje naše zemlje. Pored toga, ovaj uređaj se može pohvaliti pružanjem glasovnih navigacionih instrukcija na 36 svetskih jezika (uključujući i srpski) i mogućnošću pretvaranja teksta u govor.
TomTom Go 910 je u pravom smislu portabl uređaj – njegove dimenzije su 112 x 81 x 66 mm, a težina 340 g. Zauzima vrlo malo prostora na komandnoj tabli automobila i lako se može prebacivati iz jednog automobila u drugi. Dovoljno je lagan da se čak može i nositi sa sobom kad god to zatreba. Bluetooth tehnologijom povezuje se s vlasnikovim mobilnim telefonom, slušalicama (hands-free varijanta) ili zvučnicima u automobilu.
Ovaj portabl navigator napaja se litijum-jonskim baterijama koje se mogu dopunjavati i koje mu obezbeđuju četiri sata neprekidnog rada. Hardver ovog uređaja bazira se na procesoru brzine 400 megaherca, RAM memorija mu je kapaciteta 64 megabajta, a navigator poseduje i zavidan prostor na hard disku kapaciteta 20 gigabajta. On daje kvalitetnu sliku sa 3D grafikom. Dizajniran je tako da na njemu dominira LCD ekran dijagonale četiri inča, sa 64.000 boja i rezolucijom 480 x 272 piksela (WQVGA).
Navigacija se obavlja kvalitetnim GPS čipsetom. Pored te osnovne funkcije, TomTom Go 910 ima ugrađen MP3 plejer, tako da vlasniku i njegovim saputnicima pruža kompletnu zabavu u toku vožnje. Muzički sadržaji, kao i ostali (fotografije i slično) smešteni su na 12 gigabajta slobodnog prostora na disku (ostalo je zauzeto sadržajima povezanim s navigacijom). Na tom prostoru može se smestiti na hiljade muzičkih numera, a njihova organizacija obavlja se softverskom aplikacijom TomTom Juke Box.
GPS navigacija podržana je vrlo kvalitetnim detaljnim mapama zemalja na području Evrope, Amerike i Kanade. Korisnički interfejs ponuđen je na 22 svetska jezika, a glasovne informacije pri navigaciji na 36 jezika (među kojima je i srpski). Prelaz s jedne mape na drugu vrši se automatski. Pri korišćenju navigacije glasovne instrukcije se mogu izdavati na 50 različitih načina i boja glasova. Pri tom se, radi zabavnijeg putovanja, mogu odabrati neke komične intonacije ili, ukoliko to vlasnik uređaja bude želeo, glasovi nekih poznatih ličnosti.
Pri putovanju navigacione mape obuhvataju na hiljade tačaka od značaja za odabranu destinaciju – restorane, hotele, benzinske stanice, parkirališta i mnoge druge objekte. Do odabranog odredišta nudi se više ruta, od kojih vlasnik može da izabere najkraću, najbržu ili neku drugu po sopstvenoj želji. Navigacija se vrši u realnom vremenu. Za odabrano odredište vozač dobija i obaveštenje o meteorološkoj prognozi za narednih pet dana. Vozač se, prema tome, može u potpunosti usredsrediti na vožnju i prepustiti svom TomTom navigatoru. A sve to po ceni od 350 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.