Pametne kante za smeće

Na ovom svetu je sve više pametnih stvari – pametna odeća, pametne kartice, a uskoro će postojati i pametne kante za smeće. Pridev „pametno“ u svim ovim slučajevima znači da je stari, dobro poznati predmet, obogaćen novom tehnologijom, odnosno da mu je ugrađen procesor koji donosi potpuno nove mogućnosti.

Što se tiče usavršenih kanti, one će se pojaviti na ulicama Barselone, pri čemu će ugrađeni mikroprocesori meriti količinu smeća i pratiti kada je poslednji put kanta ispražnjena. Radnici gradske čistoće u ovom gradu će uz pomoć prenosivih kompjutera pratiti podatke o svakoj kanti i nadgledati statistike o tome koliko se često ona puni, kada je zadnji put ispražnjena, kada je zadnji put prefarbana. Podaci će se obrađivati uz pomoć posebnog softvera, pri čemu gradske vlasti smatraju da će na ovaj način postići racionalnije korišćenje svojih „resursa“ za odlaganje smeća.

U prvoj fazi ovog projekta biće postavljeno 600 takvih kanti u stari deo grada, a sledeći korak predstavlja potpuna kompjuterizacija svih 20.000 kanti i kontejnera u ovom gradu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.