najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pametni telefoni preuzeli primat u pretraživanju interneta

Pretraga interneta sa mobilnih uređaja prvi put je veća od pretraživanja sa tradicionalnih kompjutera, pokazuju najnoviji analitički podaci.

Udeo pametnih telefona i tableta u pretraživanju globalne mreže u stalnom je rastu od 2009. godine, dok je u isto vreme obim internet saobraćaja sa personalnih računara u konstantnom padu.

Prethodnog meseca udeo mobilnog pretraživanja interneta dostigao je 51,3 odsto ukupnog surfovanja po globalnoj mreži i prvi put premašio pretragu sa tradicionalnih kompjutera, pokazuju podaci analitičke firme „Stat kaunter”.

Taj podatak upućeni ocenjuju kao poslednji poziv na buđenje, posebno za male firme i samostalne trgovine – da naprave mobilnu verziju sajtova i tako internet prezentaciju svog posla učine pristupačnijom za veći broj ljudi.

Osim toga, najveći svetski internet pretraživač „Gugl” već od prošle godine počeo je u rezultatima pretrage sa mobilnih uređaja da favorizuje sajtove koji imaju mobilnu verziju.

Međutim, nasuprot ovom globalnom trendu rasta internet saobraćaja sa mobilnih uređaja, u pojedinim delovima sveta personalni kompjuteri još uvek drže primat.

U Velikoj Britaniji, na primer, njihov udeo u surfovanju internetom je 55,6 odsto, u Sjedinjenim Američkim Državama 58 odsto, a u Australiji 55,1 odsto, naveo je „Gardijan”.

Kada je reč o samom sajtu ovog uglednog britanskog dnevnika, situacija je obrnuta. U proseku 40 odsto posetilaca mu dnevno pristupi sa tradicionalnih računara, dok taj broj padne ispod 30 odsto vikendom.

Rast pretrage sa mobilnih uređaja u skladu je sa rastom prodaje telefona i tableta i konstantnim padom prodaje personalnih računara. Takav trend posebno je izražen u zemljama u razvoju gde pametni telefoni za mnoge korisnike predstavljaju jedini način pristupa internetu.

(Ankica Marinković, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike