Pazite: Ovaj USB kabal za telefon može da vam nanese ogromnu štetu, upozoravaju stručnjaci

Izgleda kao najobičniji kabal za  punjenje baterije telefona, koji proizvođači telefona isporučuju sa svakim uređajem, i upravo je to ono što ga čini još opasnijim.

To je u stvari mali kompjuter koji bi mogao da napravi veliku štetu, uključujući krađu podataka i primenu zlonamernih kodova, između ostalih zlonamernih aktivnosti.

O.MG Elite kabl je USB kabl normalnog izgleda koji je opremljen implantom koji može da se poveže sa veb serverom i uspostavi USB komunikaciju. Ima čak i Wi-Fi pristup, omogućavajući hakerima da kradu i pristupaju podacima sa daljine. O.MG Elite kabl je tako pametno dizajniran da čak i izvežbane oči neće moći da razlikuju normalan kabl od O.MG Elite kabla.

Na ovogodišnjoj DEF CON konferenciji je prikazana nova i poboljšana verzija O.MG Elite kabla, koja sada može da obavlja dvosmernu komunikaciju preko interneta, a takođe se može koristiti za izvođenje napada ubrizgavanjem tastera. Kabl takođe ima ugrađenu memoriju, sposobnu da zadrži do 650.000 ključnih unosa i može da snimi sve, od lozinke vašeg telefona do mrežnih bankarskih akreditiva.

O.MG Elite kabl je dostupan u formatima USB Tipe-C, USB Tipe-A i Lightning i može se koristiti sa skoro svim modernim uređajima, uključujući Android i iOS uređaje. Potpuno sposobna verzija O.MG Elite kabla je dostupna svima i prodaje se za 179,99 dolara, što je znatno skuplje od običnih kablova. Međutim, za nekoga ko bi možda želeo da hakuje telefon ili ukrade korisničke podatke, ovo bi i dalje trebalo da zvuči jeftino.

Upravo su ovakvi kablovi ono na šta upozoravaju stručnjaci sajber bezbednosti, zato dobro razmislite na kojim mestima ćete puniti svoje uređaje, prenosi Srbijadanas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.