U trendu

Pazite! Selfi može da bude smrtonosna fotografija

U želji da imaju najlepši selfi mnogo korisnici mobilnih telefona ne obaziru se na opasnosti, koje su vezane za „pozu“ i okolinu u kojoj se nalaze, pa su brojni takvi pokušaji završeni smrtnim slučajem.

Između oktobra 2011.i novembra 2017.godine širom sveta je najmanje 259 osoba izgubilo životom tokom „selfiranja“, proizilazi iz studije indijskog stručnog magazina „Žurnal porodične medicine i primarne nege“ (Journal of Family Medicine and Primary Care).

Pet puta više osoba je proteklih godina umrlo tokom „selfiranja“ nego što je izgubilo život u napadu ajkula, prenose austrijski mediji.

U istom periodu je 50 osoba izgubilo život u napadu ajkule.

Iako žene u proseku prave više selfija, među poginulima je više muškaraca i oni su tri četvrtine smrtno stradalih.

Na vrhu statistike po broju smrtnih slučaja tokom „selfiranja“ je Indija, gde je 159 osoba izgubilo život tokom pokušaja da se slikaju.

Najveći deo žrtva su mladi, koji su poginuli tokom pokušaja da naprave grupni selfi, što je najomiljeniji oblik selfija u Indiji.

Tako su neki poginuli tokom pokušaja da se „selfiraju“ na šinama sa dolazećim vozom u pozadini.

Indijske vlasti su zbog ovih podataka uspostavile zone u kojima je selfi zabranjen, a samo u Mumbaju ima 16 takvih zona.

Rusija se nalazi na drugom mestu rang liste smrtnosti zbog selfija sa 16 žrtava, koje su poginule sa mobilnim u rukama padajući sa mostova ili višespratnica.

U SAD je 14 osoba izgubilo život tokom „selfiranja“, a većina se „upucala“ tokom pokušaja da se slika sa oružjem u ruci, ali i više osoba je poginulo u kanjonu Grend Kenjen.

U Hrvatskoj nadležne vlasti upozoravaju, preko tvitera, građane i turiste na opasnost „glupih i opasnih selfija“ nakon što je jedan Kanađanin pao sa 75 metara visine na Plitvičkom jezeru u pokušaju da napravi željenu sliku.

Kanađanin je imao sreće i preživeo je pad.

I u mnogim drugim delovima sveta postavljene su zabrane ili upozorenja zbog sve većeg broja lica koja su spremna da rizikuju svoj život za „sliku života“.

(Tanjug)

Napišite komentar