Photoshop – Kreiranje 3D kugle

3D kugla vam zgodno može poslužiti kada kreirate korisnički interfejs aplikacija, ili kao dugmić za web stranice, ili za neku sličnu priliku. Napravićemo kuglu sa trodimenzionalnim izgledom i senkom, a sve to u programu Photoshop.

Pokrenite Photoshop i pratite sledeće korake:


  1. Pre nego što krenemo postavićemo „foreground“ (prednju) i „background“ (pozadinsku) boju. Kao prednju boju izaberite neku nijansu zelene (mada može i bilo koja druga), a pozadina neka bude bela.

  2. Otvorite novi dokument preko menija „File> New“, te u novom dijalogu odredite da širina i visina „platna“ bude po 150 piksela. U sekciji „Contents“ kliknite na „Background color„, i na kraju na „OK“.

  3. U paleti alatki izaberite „Elliptical Marquee Tool“ (kružna selekciona alatka) i selektujte elipsasti oblik u dnu slike, koji će kasnije biti senka. Pritisnite slovo „X“ na tastaturi da bi zamenili mesta pozadinskoj boji i „prednjoj“ boji, te kliknite na kvadratić koji predstavlja „prednju“ boju i selektujte crnu boju za senku.

  4. Odaberite alatku „Paint Bucket Tool“ i popunite selekciju, klikom na selektovanu površinu.

  5. Sa prečicom „Ctrl+D“ izvršite deselektovanje i sa menija izaberite filter „Filter> Blur> Gaussian Blur“, te odredite da radijus zamućenja bude 2 piksela. Dobićemo finu senku za našu buduću kuglu.

  6. Pritisnite „X“ da vratimo zelenu za „prednju“ boju i sa prečicom „Ctrl+Shift+N“ kreirajte novi sloj.

  7. Izaberite ponovo alatku „Elliptical Marquee Tool“ i držeći taster „Shift“ iscrtajte selekciju kruga, koja će po obimu biti malo veća od elipse.

  8. Uz pomoć alatke „Paint Bucket Tool“ popunite selekciju zelenom bojom.

  9. Potom, izaberite alatku „Gradient Tool„, a neka vrsta gradijenta bude „Foreground To Background„. Povucite sada alatkom liniju iz gornjeg desnog ugla kruga u suprotni. Pokret ne mora da bude od ivice do ivice. I dobili smo 3D kuglu.
Na prethodni način dobili smo finu 3D kuglu koju još možemo dorađivati da bi dobili još verodostojniju sliku. Jedan od finih efekata koji možete dodati je filter „Filter> Render> Lens Flare…“, gde samo treba da odredite tačku odbljeska od sunca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.