U trendu

Pijana žena – trudna žena

U časopisu „Human Reproduction“ objavljeni su rezultati zanimljive studije na kojoj je radio tim danskih naučnika, predvođen doktorkom Mette Juhl. Istraživanje je trajalo od 1997. do 2000. godine, u njemu je učestvovalo 40.000 žena, a cilj je bio otkriti na koji način pripadnicama lepšeg pola alkohol pomaže/odmaže da ostanu u drugom stanju.

Ranije se smatralo da konzumiranje alkohola otežava i produžava proces, ali novi rezultati donose drugačiju sliku: umereno uživanje u piću pomaže ženama da brže zatrudne. U anketi koja je uključila 40.000 ispitanica pokazalo se da je ženama koje uopšte ne piju često potrebno duže vreme da začnu. Ono što je još više iznenađujuće, suprotno ranijim uverenjima, jeste činjenica da čak i velike količine alkohola uzimane redovno nisu imale negativne efekte na žene koje ranije nisu rađale.

„Rezultati našeg istraživanja ne dokazuju da je alkohol dobar za plodnost“, napominje Mette Juhl, „jer je čest slučaj da postoji razlog zbog koga žena ne pije, odnosno izbegavanje pića je često uslovljeno zdravstvenim problemima“. Upravo neki od takvih problema mogu da predstavljaju prepreke za začeće, pa je takvim ženama potrebno, u proseku, više pokušaja kako bi ostale u drugom stanju.

Ispitivanje je rađeno i po različitim drugim kriterijumima: ispitivano je i kako i koliko pušenje ili gojaznost utiču na plodnost. Zaključak je bio: najviše problema sa ostajanjem u drugom stanju imaju gojazne žene koje malo piju. Pokazalo se da je višak kilograma veći problem nego pušenje ili konzumiranje alkohola. Među ženama koje su pile više od 14 pića nedeljno, njih 22% je moralo da čeka duže od godinu dana na trudnoću. Među onima koje nisu uopšte pile bilo je 18% takvih slučajeva. Najmanje je bilo problema kod umerenih konzumenata (do 14 pića nedeljno) – u toj grupi je 14% moralo da pokušava više od jedne godine.

Mette Juhl ističe da alkohol nema (barem nije uočeno) nikakvo posebno fiziološko dejstvo u smislu povećanja plodnosti. Prema njenom mišljenju, reč je, najverovatnije, o psihološkom efektu: opušteniji (malo „pod gasom“) parovi češće vode ljubav, tj. imaju oslobođeniji libido. Alkohol umanjuje stres, a poznato je da stres izaziva oslobađanje hormona u mozgu, koji mogu negativno da utiču na ovulaciju. Prema tome, jedna čaša vina pre vođenja ljubavi nikako ne može da šteti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.