U trendu

Pitka voda za sve

Na MIT-u (Massachussets Institute of Technology) je proizveden nanočip koji vrlo efikasno uklanja so iz morske vode i čini je pitkom, a proizvodnja uređaja baziranih na ovom čipu mogla bi da počne za nekoliko godina. Na slavnom MIT-u naučnici su napravili uređaj za uklanjanje soli iz vode, koji radi na principu polarizacije koncentracije joda i koji je u probnom radu uspeo da učini pitkom 50 odsto obrađene količine vode, uklonivši iz nje 99 odsto soli.
Jongyoon Han i njegova ekipa uspeli su da postignu taj učinak uz znatno manju potrošnju energije od dosad korišćenih konvencionalnih pumpi za desalinizaciju, za koje je karakteristična velika potrošnja energije. Još se ne zna koliko bi nova metoda desalinizacije koštala, ali Jongyoon Han i njegove kolege iz odeljenja za električno inženjerstvo i računarske nauke na MIT-u smatraju da bi troškovi mogli biti znatno niži ako se za protok vode bude iskoristila gravitacija, umesto veštačkih pumpi sklonih začepljivanju.
Mali mikrofluidni čip od nekoliko kvadratnih milimetara desalinizovao je 10 mikrolitara vode u minutu. Kad bi se napravile hiljade takvih čipova i spojile u jednu veliku ploču, slično poluprovodničkim čipovima u računarima, protok vode mogao bi da bude povećan na 100 mililitara u minuti, što je jednako uobičajenom filteru za prečišćavanje vode u domaćinstvima. Jednostavna i jeftina metoda desalinizacije vode mogla bi da reši brojne probleme svetskog stanovništva i da nestašicu vode u primorskim oblastima učini prošlošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.