Ploveća Godzila

„Zamislite da se američka država Konektikat nekako odvojila od SAD, da pluta naokolo i stigavši do Long Ajlenda, udara u Njujork i, jednostavno, cepanjem odvaja jedan njegov deo koji počinje, takođe, da pluta.“ Ovako pojavu uočenu na Antarktiku slikovito objašnjava stručnjak za ledene bregove, Doug MacAyeal.

Pojava o kojoj je reč se desila u martu ove godine. Tada se ledeni breg veličine Konektikata odvojio od Antarktika, počeo da pluta oko njegovih obala i odvaja druge delove ledenog kontineta. Ledenom bregu su nadenuli ime Godzila i ta grdosija je bila teška oko 2 milijarde tona, veličine 11.000 kvadratnih kilometara. Vremenom se ovaj ledeni breg raspao na 5 manjih delova. Godzila se u naučnim krugovima zove B-15, a najveći breg koji je uspela da otkine je B-20, veličine oko 900 kvadratnih kilometara.

Naučnici postavljju pitanje da li ova pojava ima veze sa globalnim zagrevanjem. I ranije su bili poznati slični događaji, jer je Antarktik kontinet koji pluta i lagano se kreće, tako da povremeno dolazi do cepanja i odvajanja. Jedan takav primer je bio i ledeni breg koji je uzrokovao katastrofu „Titanika“. S druge strane, nedavna ispitivanja su pokazala da je temperatura okeana povećana i da to može da bude uzrok otopljavanja leda. Ipak, nejasno je da li je odgovorno globalno zagrevanje i vrlo je teško proceniti kakve će ono posledice izazvati u budućnosti.

Upravo se ovim pitanjima bavi i američka MacMurdo istraživačka stanica na Antarktiku. Trenutno je tamo samo manji deo ekipe, jer još uvek traje zima. U letnjoj sezoni će u stanici biti oko 1.000 ljudi, koje naravno treba snabdevati hranom, mehanizacijom, vozilima i drugim potrepštinama, i upravo tu je uočen mogući problem. Ledeni bregovi mogu znatno da otežaju kretanje brodova ili ga čak potpuno onemoguće stvarajući ledeni pojas oko obala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.