U trendu

Podvodni mobilni telefon

Kompanija France Telecom nedavno je objavila vest o prvom mobilnom telefonu za podvodnu upotrebu. Uređaj je nastao u saradnji sa firmom Amphicom, već je testiran u podvodnim arheološkim istraživanjima, a na tržištu će se pojaviti do kraja 2002. godine.

Sistem se sastoji od plovka na kome je instaliran relej, koji omogućuje vezu podvodnog mobitela i fiksnog ili mobilnog telefona koji se nalazi „na suvom“. Sam uređaj je sa plovkom antenom povezan žicom, poseduje svetlo i zujalicu koji prijavljuju poziv, a najzanimljiviji je deo koji se stavlja u usta, i preko koga ronilac govori i čuje svog sagovornika. Naime, u ovom se sistemu koristi mogućnost kostiju da prenose zvuk – zvučni talasi se do uha prenose pomoću kostiju lobanje, pri čemu sama lobanja služi kao rezonantna kutija.

Podvodni mobilni telefon ima tastaturu, pomoću koje je moguće, na uobičajeni način, pozvati određeni broj fiksnog ili mobilnog pretplatnika, a komunikacija se odvija u half duplex modu, onako kako funkcioniše i voki-toki. Trenutno stručnjaci razvojnog odeljenja francuskog Telekoma rade na usavršavanju sistema, što se pre svega odnosi na pronalaženje načina da se izbegne žična veza između plovka i mobilnog telefona. Ovakvo bi unapređenje donelo veću pokretljivost i nezavisnost korisnika, kao i mogućnost da ronioci komuniciraju između sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.