U trendu

Policijski ‘robotski pas’ ranjen u akciji dobio zahvalnicu jer je sprečio stradanje ljudi

Policija u Masačusetsu je u sredu zahvalila svom malom automatizovanom izviđačkom vozilu nazvanom „robotski pas“ – iako ne liči na psa, jer je „ranjeno“ u akciji u kojoj je sprečilo ranjavanje policajaca.

Kada je 6. marta kod jedne kuće u mestu Barnstejbl neko pucao na policiju, ona je u kuću poslala tri „robo-psa“ uključujući „Roska“, da nađu osumnjičenog.

„Rosko“ kojim se upravlja daljinski, prvo je „proverio“ prizemlje i sprat, a onda je našao nekoga u podrumu.

Osoba naoružana puškom dva puta je prevrnula „robo-psa“ koji je uspeo da se uspravi i nastavi rad, a onda ga je triput ustrelila, pokvarivši mu sistem za komunikaciju s policijom koja je potom uz pomoć suzavca uspela da savlada napadača.

Taj slučaj je „jasan primer prednosti mobilnih platformi, sposobnih da otvaraju vrata i penju se uz stepenice u taktičkim misijama koje uključuju naoružane osumnjičene“ – saopštila je policija Masačusetsa i istakla da se tako policajci ne izlažu pucnjima iz oružja.

„Rosko“ je „na lečenju“ u kompaniji iz Bostona koja ga je napravila gde treba da mu izvade metke „iz tela“ i da ga poprave, a policija je dobila zamenskog „robo-psa“ koji zasad nema ime.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.