U trendu

Posada Šendžou-16 bezbedno se vratila na Zemlju

Posada Šendžou-16 koju čine tri kineska astronauta bezbedno se vratila na Zemlju 31.oktobra, nakon što je završila petomesečnu misiju svemirske stanice, prenosi Sinhua.

Povratna kapsula Šendžou-16, u kojoj su bili astronauti Đing Haipeng, Džu Jangdžu i Gui Haičao, sletela je na mesto sletanja Dongfeng u autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija u severnoj Kini, 31. oktobra  u 8.11 po pekinškom vremenu, a svi članovi posade su napustili povratnu kapsulu do 9.10, saopštila je Kineska svemirska agencija (CMSA).

Astronauti sa Šendžou-16 su dobrog zdravlja i misija sa posadom Šendžou-16 se pokazala uspešnom, navodi se. CMSA takođe ističe da su sve tri vrste astronauta trenutno dostupne u Kini, a to su pilot svemirske letelice, inženjer svemirskih letova i stručnjak za nosivost, završile svoje procene za letenje i praktične testove.

Ova misija je postavila dobre temelje za kasniji razvoj i izgradnju programa svemirskih letova sa posadom i eksperimenata velikih razmera, dodala je CMSA.

„Veoma sam uzbuđen u ovom trenutku jer smo se konačno vratili kući i vratili u našu domovinu“, rekao je Đing, komandant misije i prvi kineski astronaut koji je završio četiri svemirske misije, koje su trajale preko 200 dana.

„Tokom naše misije, posada je živela srećnim životom i radila efikasno. Sve operacije su obavljene bez ikakvih grešaka“, rekao jeĐing sedeći na stolici ispred kapsule.

Džu, prvi inženjer svemirskih letova u Kini, rekao je da su se dobro koordinirali u uspešnom izvršavanju različitih zadataka i da su bili svedoci slavne svemirske stanice Tiangong, nacionalne svemirske laboratorije Kine, tokom petomesečne misije. „Kineska svemirska stanica je nešto čemu se uvek vredi radovati“, rekao je Džu.

„Držaću se svoje prvobitne težnje i misije kao astronaut i nastavnik za praktične radnje i radujem se što ću ponovo putovati na svemirsku stanicu kako bih istražio više naučnih misterija“, rekao je Gui, prvi kineski civilni astronaut i prvi kineski stručnjak za teret u svemiru.

Povratna kapsula se odvojila od orbitalne kapsule Šendžou-16 u 7:21. Kočioni motor se tada upalio i povratna kapsula se odvojila od pogonske kapsule.

Tim za kopnenu pretragu stigao je na mesto sletanja ubrzo nakon što je povratna kapsula sletela.

Kina je lansirala svemirski brod sa ljudskom posadom Šendžou-16 30. maja 2023. To je bila prva misija sa posadom u fazi primene i razvoja kineske svemirske stanice.

Posada broda koja je ostala u orbiti 154 dana, izvela je ukupno 70 svemirskih eksperimenata, obavila svemirsku šetnju, održala predavanje sa svemirske stanice i u nekoliko navrata pomagala u kretanju tereta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar