Povećan kapacitet minijaturnih hard diskova

Hard diskovi se već ugrađuju u male mobilne uređaje kao što su mobilni telefoni, audio i video plejeri. Ovi uređaji najčešće koriste hard diskove čiji je prečnik jedan inč, dok je dosad najveća ostvarena vrednost kapaciteta ovih diskova dva gigabajta. Jedna od kompanija koje se bave njihovom proizvodnjom je Cornice. Ona je pre desetak dana najavila svoj novi disk sa kapacitetom povećanim na tri gigabajta.

Novi disk ove kompanije biće predstavljen početkom 2005. godine. Za njegovu prezentaciju biće iskorišćena prva manifestacija savremenih elektronskih i informacionih tehnologija u novoj godini – CES (Consumer Electronic Show), koja se tradicionalno održava početkom januara u Las Vegasu. Nakon toga, u martu će uslediti jedna od najvećih svetskih manifestacija savremenih tehnologija – CeBIT u Hanoveru (Nemačka). Očekuje se da će se na njemu već pojaviti mnogi portabl uređaji sa Cornice-ovim hard diskom od tri gigabajta.

Kompanija Cornice trenutno komecijalno proizvodi hard diskove prečnika jedan inč sa kapacitetom od jedan, 1,5 i dva gigabajta. Oni se ugrađuju u muzičke plejere kompanija Sony, Philips i drugih. Sa njim su realizovani i mobilni telefoni kompanije Samsung koji su se pre nekoliko meseci pojavili na tržištu kao prvi modeli mobilnih telefona sa ugrađenim hard diskom.

Prednost novog Cornice-ovog hard diska nije samo u povećanju njegovog kapaciteta. Pored toga, u ovom hard disku primenjene su i mnoge nove tehnologije. Jedna od najznačajnijih je tehnologija zaštite hard diska od mehaničkih udara i oštećenja; na primer, ako se dogodi da uređaj padne, u potpunosti je ostvarena zaštita od oštećenja površine diska. Kod diskova koji nemaju tu mogućnost zaštite bilo kakvo mehaničko oštećenje prouzrokuje gubitak podataka zapamćenih na njemu.

Kompanija Cornice je prve uzorke svog novog diska predstavila još u oktobru. Nakon izlaganja na predstojećim sajmovima početkom 2005. godine, korisnicima će se pružiti prilika da znatno obogate sadržaje zapamćene na svojim mobilnim telefonima, ručnim i džepnim računarima. Poseban značaj proširenje prostora imaće za pamćenje multimedijalnih audio i video sadržaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.