PowerPoint – Prazan slajd

Iskusni prezentatori, bez obzira na to da li u prezentovanju koriste računar ili ne, uvek su spremni na neplanska potpitanja i upadice slušalaca. Ova pitanja omogućavaju dvosmernu komunikaciju između prezentatora i auditorijuma i na svojevrstan način povećavaju uverljivost sadržaja, ali samo ukoliko prezentator ima odgovarajući odgovor.

Problematična situacija javlja se kada pitanje izlazi iz konteksta prezentacije, i publika, koja i dalje gleda u prezentaciono platno, možda se neće dovoljno koncentrisati na ovu malu diskusiju. Zato bi vi kao iskusan predavač trebalo da skrenete pažnju sa platna na samu diskusiju. Prezentaciju na kratko možete prekinuti pritiskom na tastere [B] (crno) radi zatamnjivanja slike, ili [W] (belo) za „izbeljivanje“ slike.

Preporučljivo je i da se nakon završnog slajda ne pojavi ekran PowerPointa. Jedan od načina je da kao poslednji slajd kreirate neku zahvalnicu publici, gde ćete obavezno smestiti i vaše kontakt podatke, odnosno podatke za kontakt vaše firme. Pored ovog rešenja i sam PowerPoint može da reši ovaj „problem“ ako ga pravilno podesite.

Sa padajućeg menija PowerPointa otvorite dijalog prozor „Tools> Options“, te u listi „View“ potvrdite opciju „End with black slide“. Na ovaj način će se nakon poslednjeg slajda pojaviti crni ekran, u čijem će vrhu, sitnim slovima pisati „End of slide show, click to Exit“, tako da ga publika neće ni primetiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.