U trendu

PowerPoint – Važnost pravilnog izbora boja (II deo)

Pojedinačna boja se nikada ne vidi samostalno, u izolaciji od drugih boja. Ali zato uvek može da determiniše sopstveno okruženje, tj. okružujuće boje. Na primer, probajte da postavite loptu svetložute boje unutar dvorišta dečjeg zabavišta – sigurno je da će se totalno utopiti u ovaj ambijent. Nasuprot tome, probajte da istu ovu žutu loptu postavite u salu za poslovne sastanke – rezultat će biti poražavajući.

Pa, kako onda pretpostaviti koje će se boje slagati? Kako izabrati odgovarajuću boju koja će proslediti određenu poruku, sa odgovarajućim tonom i stilom? I kako uspostaviti uspešne relacije između boja? Solucija je vrlo jednostavna, potrebno je samo da priđete najbližem prozoru i pogledate napolje.

Kada razmišljate o kreiranju odgovarajuće palete boja za vašu prezentaciju, mislite uvek na kolornu paletu prirode. Zamislite letnju osunčanu morsku obalu – kako se svežeplavozelena boja okeana preliva od dubokozelene, do svetloplave boje neba. Ili zamislite poljanu u kasno jesenje doba, imamo svežezelene nijanse, koje se prelivaju u karakteristične zlatnožute tonove, i zajedno izgledaju sasvim prihvatljivo. Na jednoj ovakoj slici nema ničeg upadljivog i drečećeg – a čak mogu da iniciraju određena osećanja i kreiraju raspoloženje. Očigledno je da tu postoji smisao za red i balans. Sve boje kooperativno sarađuju.

Upravo to i vama treba da bude cilj kada pravite izbor boja. Izbor boja nikad ne bi trebalo da bude proizvoljan ili prosto subjektivan. Reči "Ovo mi se sviđa", ne treba da budu dovaljan kriterijum za kreiranje kolorne palete. Vama je zapravo potreban plan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.