Pozicioniranje kidnapovanog pomoću GPS tehnologije

Države Južne Amerike poslednjih godina postale su poznate po brojnim otmicama: samo u Kolumbiji, koja je rekorder na listi rizičnih zemalja, godišnje bude oteto oko 3.000 ljudi. Američka firma Applied Digital Solutions je, odgovarajući na interesovanje firmi za bezbednost iz nekoliko država Latinske Amerike, odlučila da svoje proizvode ponudi ovom tržištu. Reč je o uređajima Digital Angel i VeriChip, koji imaju medicinsku namenu, ali ih je moguće koristi i u svrhe bezbednosti.

Digital Angel je sistem koji kombinuje GPS tehnologiju i servis za nadzor i praćenje, pre svega nastao sa ciljem kontrolisanja obolelih od Alchajmerove bolesti, koji se lako gube, i zatvorenika na uslovnoj slobodi. Komplet se sastoji od sata koji se nosi na ruci i uređaja veličine pakle cigareta, koji se nosi o pojasu, kao pejdžer. Ovakav sistem će, u tri države Južne Amerike, početi da se koristi za lociranje i pronalaženje otetih.

Uređaj VeriChip (na slici), veličine zrna pirinča, implantira se u nadlakticu ili rame pod lokalnom anestezijom, i ne ostavlja nikakve tragove. Sličan je uređaju koji se koristi u SAD-u za lociranje i identifikaciju kućnih ljubimaca. Originalno je namenjen pacijentima sa ugrađenim pejsmejkerom ili drugim medicinskim uređajem, i omogućuje slanje informacija o zdravstvenom stanju bolničkom osoblju. Na ovaj način, oni mogu da budu upozoreni na pogoršanje ili alergiju.

U kombinaciji sa prethodnim sistemom, pomoću koga je moguće utvrditi poziciju osobe, ovaj uređaj omogućuje informacije o stanju kidnapovanog: da li je živ, drogiran, u nesvesti.

Korisni linkovi:

  • Applied Digital Solutions
  • Digital Angel
  • VeriChip

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.