Pravi muzički telefon – Sendo X2

Kompanija Sendo iz Velike Britanije počeće s prodajom svog novog modela pametnog mobilnog telefona – Sendo X2, do kraja leta. Taj model je prvi put predstavljen na 3GSM kongresu u Kanu početkom godine, a predstavljaće jedan od najatraktivnijih pametnih mobilnih telefona na tržištu. Zasnovan je na platformi operativnog sistema Symbian Series 60, kao naslednik prethodnog modela istog proizvođača – Sendo X.

U odnosu na prethodni model Sendo X2 je unapređen pre svega u pogledu reprodukcije muzičkih sadržaja. U tome su njegovi kvaliteti tako visoki da se potpuno može porediti sa MP3 plejerima i koristiti na isti način kao i uređaji kojima je to jedina svrha. Toj primeni prilagođene su i njegove komande, tako da se na tastaturi nalaze posebni tasteri za kontrolu pri reprodukciji muzike; na primer, tasterom Play automatski se aktivira MP3 plejer, a tu su i odgovarajuće komande za „premotavanje“.

Sendo X2 podržava sve najaktuelnije formate audio-fajlova – MP3, AAC i AAC+. Posebno je atraktivan njegov grafički ekvilajzer za manuelno podešavanje pri reprodukciji pesama. Kvalitetu audio reprodukcije doprinose i kvalitetni stereo zvučnici (Sendo SoniX System), kao i isto tako kvalitetne stereo slušalice. Slušalice mogu da posluže i za handsfree telefoniranje, zahvaljujući ugrađenom tasteru za odgovaranje na telefonske pozive.

Pored muzičkih kvaliteta, Sendo X2 može se pohvaliti i drugim atraktivnim mogućnostima i karakteristikama savremenih pametnih mobilnih telefona. To je 3-band telefon (900/1.800/1.900 megaherca) s podrškom za GPRS, MMS, WAP i e-mail aplikacije. Ima ugrađenu kameru s rezolucijom od 1,3 megapiksela i digitalnim zumom osam puta. Na snimljenim fotografijama i video insertima mogu se vršiti i neke minimalne korekcije zahvaljujući aplikaciji na Symbian platformi.

Pored svega toga ovaj telefon i lepo izgleda. Ima veliki TFT LCD ekran (dijagonala 2,2 inča) sa 65.000 boja i rezolucijom 176 x 220 piksela. Interna memorija mu je 32 megabajta i na njoj se smeštaju aplikacije (Symbian, Java) i polifone melodije. Za smeštaj muzičkih sadržaja koriste se dodatne memorijske kartice. Telefon ima slot za miniSD format, a kapacitet kartice može da bude čak do jednog gigabajta. Na tom prostoru može se smestiti oko 350 MP3 numera.

Telefon ima i podršku za povezivanje s računarima preko Bluetooth i USB konekcije. Nema mogućnost IC povezivanja (mali nedostatak). Omogućava čak i povezivanje sa Macintosh računarima (Apple) zahvaljujući aplikaciji Apple iSync, koja zapravo omogućava sinhronizaciju sa Apple računarima. Svemu tome treba dodati i još jednu vrlo značajnu prednost – aplikaciju za prepoznavanje govora. Ona daje punu slobodu korišćenja ovog telefona u svim prilikama (pri šetnji, vožnji automobilom i slično).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.