U trendu

Prihodi i dalje opadaju za Hewlett-Packard

Hewlett-Packard je nedavno saopštio da je smanjio svoju projekciju prihoda za treći kvartal tekuće fiskalne godine i da će otpustiti dodatnih 6.000 radnika zbog “loše globalne ekonomske situacije i smanjene prodaje”. Kompanija je, tako, objavila da joj je ukupni promet u trećem tromesečju bio manji za 14 do 16% u odnosu na prethodni period.

Karli Fjorina, prva žena HP-a, kaže: “Ekonomije širom sveta nastavljaju da slabe kako ulazimo u četvrto tromesečje.” Otpuštanja će i početi u četvrtom kvartalu, a kompanija očekuje da na ovaj način uštedi oko 500 miliona dolara. Već je otpušteno 1.770 radnika u januaru i 3.000 u aprilu, a razlog je bio isti – smanjena prodaja.

HP je revidirao i svoj promet u drugom tromesečju, smanjivši očekivanja na 11,6 milijardi dolara, što je 4% manje u odnosu na isto vreme prošle godine.

Osim svega navedenog, kao još jednu od mera štednje, HP je najavio i, mimikrijski nazvan (dakle, to nije specijalnost samo srpskih poslodavaca), program “štednje platâ”. Njime je predviđeno da se od zaposlenih zatraži da se dobrovoljno odreknu nekih isplata i koriste slobodne dane. 60.000 radnika je već potpisalo da prihvata predloženi program, tako da se, po ovom osnovu, do kraja fiskalne godine, planira ušteda do 130 miliona dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.