Prihodi od treće generacije tek 2008. godine

Visoki predstavnik Evropske unije za telekomunikacije, Erki Likanen (Erkki Liikanen), izjavio je u intervjuu datom nemačkom časopisu „Focus“ da operateri mobilne telefonije mogu očekivati znatnije prihode od upotrebe mreža treće generacije tek 2008. godine. Optimizam koji je vladao u telekomunikacionom sektoru danas je mnogo manje izražen, kako zbog krize u tom delu industrije, tako i zbog tehnologije sa čijim se uvođenjem i puštanjem u rad kasni.

Evropski operateri bili su uvereni u to da će mreže nove generacije proraditi već 2001. godine, pa su ulaganja u novu opremu bila ogromna, pri čemu su se kompanije utrkivale u dobijanju licenci. Međutim, pokazalo se da su prve mreže treće generacije u Evropi počele sa radom tek krajem ove godine i da se tek u narednoj godini očekuje njihova veća rasprostranjenost na teritoriji Evropske unije.

Takođe, pokazalo se da korisnici nisu još uvek spremni na velika ulaganja u telefone nove generacije, naročito dok ponuda novih usluga ne bude veća i jeftinija. Zato su i mnogi evropski operateri koji su tokom devedesetih godina ulagali ogromna sredstva u novu tehnologiju danas primorani da rasprodaju svoju imovinu ne bi li pokrili velike dugove nastale na taj način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.