U trendu

Privatni sektor aktivan u svemirskim misijama u Kini

Kineska privatna svemirska preduzeća se nadaju da će komercijalne rakete koje su razvili biti uključene u misije lansiranja jeftinog transportnog vozila za kinesku svemirsku stanicu, saopštio je visoki zvaničnik kineske Svemirske agencije za letove s posadom (CMSA) na konferenciji za novinare.

U predlozima koje su dala svemirska preduzeća za program jeftinog transporta tereta kineske svemirske stanice, mnoga preduzeća su izabrala planove koje su razvile privatne komercijalne raketne kompanije, rekao je Lin Sićiang, zamenik direktora Agencije.

Kapacitet transporta ovih komercijalnih raketa se kreće od četiri tone do šest tona, sa veoma visokim sveobuhvatnim performansama troškova. Očekuje se da će učestvovati u sledećoj fazi komercijalnih nabavki, dodao je on.

Pet državnih preduzeća i četiri privatna komercijalna preduzeća podnela su ukupno 10 predloga programa sistema transporta tereta. Nakon evaluacije, četiri predloga su ušla u fazu projektovanja.Lin je takođe napomenuo da su nakon što je Agencija zatražila predloge za lunarni rover sa ljudskom posadom, mnogi univerziteti, automobilska preduzeća i naučno-istraživačke institucije u Kini zajedno su formirali timove za projektovanje.

Ukupno 14 timova, formiranih od više od 40 preduzeća, istraživačkih instituta i univerziteta, podnelo je predloge, a 11 timova je prošlo prvi krug revizije za dalju evaluaciju.

Agencija je veoma srećna što vidi da se kineske privatne komercijalne svemirske kompanije brzo razvijaju i da aktivno učestvuju u svemirskim misijama sa ljudskom posadom, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar