U trendu

Procesori sa ugrađenom zaštitom od hakera

Intel i AMD najavili su da će u svoje buduće modele procesora ugrađivati i zaštitu od hakerskih napada. AMD je predstavio tehnologiju i nazvao je Execution Protection, a na zvanično predstavljanje kompanije Intel još uvek se čeka. Ugrađena zaštita sprečavaće menjanje podataka u baferu (delu memorije za privremeno smeštanje podataka).

Velika količina podataka koja se namerno šalje ovom delu memorije može da dovede do brisanja podataka i zamene novim delovima koda koji se izvršavaju kao legitiman proces. Na taj način haker može da izazove brisanje podataka na napadnutom računaru, da dođe do poverljivih podataka ili preuzme kontrolu nad kompjuterom kod koga je sadržaj bafera izmenjen.

Nova tehnologija zaštite sprečiće menjanje podataka omogućujući isključivo njihovo čitanje. Zaštita je već ugrađena u 64-bitne procesore firme AMD, koja čeka objavljivanje zakrpe Service Pack 2 za Windows XP, posle čega će prodavati procesore bezbedne od hakera. Intel je zaštitu ugradio u procesor Prescott, unapređenu verziju procesora Pentium 4, koja će se naći na tržištu u februaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.