U trendu

Procurili „prozori“

Sredinom februara na Internetu su se pojavili delovi izvornog koda operativnih sistema Windows 2000 i NT. Još nije jasno na kojoj su se adresi prvo pojavile datoteke, niti kako je došlo do curenja poverljivih podataka koji mogu da izazovu prilično nevolja. Oko 15% izvornog koda ta dva operativna sistema dospelo je u ruke hakera, koji sada mogu natenane da ga analiziraju, tražeći bezbednosne propuste i smišljajući nove viruse koji će iskoristiti te propuste.

S obzirom na to da pomenute operativne sisteme koriste uglavnom kompanije u svojim mrežama, šteta bi mogla da bude velika; kolika i koje vrste – teško je predvideti. Za otkrivanje izvornog koda zaslužna je politika deljenja koda sa velikim poslovnim korisnicima, državnim institucijama i partnerima koji koriste operativne sisteme kompanije Microsoft ili sarađuju sa njom na razvijanju novih programskih paketa.

Do takvog zaokreta u politici kompanije došlo je zbog pritisaka američke vlade i velikih korisnika, koji su zahtevali dostupnost izvornog koda kako bi mogli da operativne sisteme u većoj meri prilagođavaju svojim specifičnim potrebama, ali i zbog toga da bi bili sigurni da u programima ne postoji ništa što bi moglo da ugrozi njihovo poslovanje i sigurnost i poverljivost podataka. Do pritisaka na Microsoft došlo je i zbog toga što je izvorni kod operativnog sistema Linux, glavnog konkurenta, javan i dostupan svakome ko želi da nešto doda ili izmeni u njemu.

Opasnost od objavljivanja delova izvornog koda ne postoji samo za korisnike operativnih sistema 2000 i NT već može da se proširi i na korisnike Windows-a XP na taj način što će hakeri moći da steknu uvid u logiku operativnih sistema i naslute je i kada je reč o operativnom sistemu čiji izvorni kod nemaju. Mnogi informatički stručnjaci upozorili su na to da je pitanje vremena, ili bolje reći dana, kada će neki haker pronaći prvi sigurnosni propust. Zaista, bilo je potrebno samo nekoliko dana da se na sajtu Security Tracker pojavi vest o novootkrivenom propustu u programu Internet Explorer, koji je povezan sa načinom na koji ovaj program obrađuje BMP grafičke fajlove. Propust omogućuje ubacivanje koda pomoću koga haker može da nadzire rad računara i dolazi do poverljivih podataka.

Prema rečima predstavnika Microsoft-a, detektivi kompanije u saradnji sa FBI-jem ubrzano pokušavaju da otkriju na koji način je procurio izvorni kod. S obzirom na politiku otkrivanja izvornog koda partnerima, velikim korisnicima i vladama zemalja koje koriste Windows u radu državnih službi biće zaista teško otkriti ko je odao tajnu. Kada bi se to i desilo, opasnost ne bi bila otklonjena, niti umanjena. Korisnicima jedino preostaje, kao i do sada, da redovno proveravaju da li su se pojavile nove zakrpe i da ih redovno instaliraju kako bi otklonili opasnosti zbog novootkrivenih propusta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.