Projektor za četiri računara

Prvi projektor u svetu koji je u mogućnosti da se poveže sa četiri računara istovremeno napravila je kompanija Matshushita Electrical Industries (Panasonic) i predstavila 31. marta ove godine. To je LCD projektor pod nazivom TH-LB10NT. Povezivanje sa računarima vrši se bežičnim putem – WiFi mrežom (podržava standard 802.11b). Projektor će se, kako je najavljeno, već krajem aprila naći u prodaji u Japanu po ceni nešto višoj od 400.000 jena (oko 3.950 dolara). Panasonic planira proizvodnju 1.000 ovih uređaja mesečno.

Projektor TH-LB10NT je portabl uređaj kompaktnog dizajna. Ima dimenzije 297 x 65 x 210 milimetara i, za ovu vrstu uređaja, relativno malu težinu od 2,2 kilograma. Odlikuje se velikom brzinom reagovanja na pojedine komande (do pet sekundi). Koristi UHM lampu od 155 vati sa intenzitetom osvetljenosti od 2.000 ANSI lumena, dok je kontrast dobijene slike 500 : 1. Njegova rezolucija je 1.024 x 768 piksela (XGA). Tehnologija pod nazivom Projector Al Circuitry kontroliše osvetljenost lampe i prilagođava je osvetljenosti ambijenta. Za povezivanje sa drugim uređajima, osim WiFi veze, ima analogni RGB ulaz/izlaz, kao i komponentni i S-Video ulaz. Može da projektuje sliku na ekranu dijagonale 80 inča sa rastojanja od 2,4 metra.

Šta ovo dostignuće može značiti za primenu projektora? Zaista mnogo, jer donosi prednosti dvostrukog značaja. S jedne stane, omogućen je pristup projektoru sa četiri različita uređaja istovremeno (personalnog, laptop ili notebook računara), što omogućava većem broju prisutnih, na primer, na nekom sastanku, da učestvuju istovremeno u prezentiranju sadržaja sa svojih računara. Takođe, ova mogućnost povezivanja je vrlo atraktivna za timove dizajnera, jer im omogućava da se istovremeno aktivno uključe u rad na istoj ideji. S druge strane, ovaj LCD projektor može da prikazuje sliku na monitorima četiri računara istovremeno. To je moguće zahvaljujući novoj Panasonic-ovoj tehnologiji Multi Live Mode, što je vrlo atraktivno za različite prezentacije (omogućava većem broju učesnika da prate prezentaciju sa više lokacija).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.