najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Pronađeni najstariji fosilni ostaci na Zemlji

Fosilni ostaci pronađeni na Grenlandu, za koje naučnici veruju da predstavljaju trag života star 3,7 milijardi godina, najstariji su dosad otkriveni na Zemlji. Prema oceni ovih stručnjaka, reč je o ostacima vrste mikroba koja je živela nedugo nakon formiranja planete.

Ukoliko ove pretpostavke budu potvrđene, dosadašnja granica starosti fosila pomeriće se unazad za još 200 miliona godina, što će biti još jedan dokaz u prilog tezi da je život nastao odmah pošto se planeta formirala pre oko 4,5 milijardi godina.

Grupa australijskih geologa objavila je ovo otkriće u časopisu „Priroda”, a same ostatke našli su pre četiri godine u delu Grenlanda poznatom po nekim od najstarijih stena na Zemlji.

Jedan od stručnjaka, koji od 1980. godine proučava stene na tom lokalitetu, naveo je da su pronađene ostatke uočili na mestu sa kojeg se usled globalnog zagrevanja otopio sneg.

Daljom laboratorijskom analizom utvrdili su da je otkrivena struktura stara 3,7 milijardi godina.

Dosad najstariji fosilni ostaci, a ujedno i dokaz života na Zemlji, koji su otkriveni na zapadu Australije, imali su 3,5 milijardi godina. Međutim, tvrdnje o starosti fosila uvek izazivaju sporenja među naučnicima. Tako Ebigejl Olvud, astrobiolog iz NASA, koja je prethodno pronašla najstarije fosile, nije sasvim sigurna da su ostaci sa Grenlanda nekada bili živa bića.

„Moguće je da su biološkog porekla, ali je teško sasvim odbaciti i mogućnost da su se formirali od minerala iz morske vode. Da smo ih pronašli na Marsu, da li bismo tada tvrdili da smo otkrili život na toj planeti? Mislim da ne bismo i zato nam je potrebno još informacija”, kazala je ona, dodajući da očekuje oštru naučnu raspravu.

Otkriće australijskih geologa iznova je podgrejalo nade naučnika da će pronaći tragove života na Marsu, budući da su uslovi na Zemlji i na crvenoj planeti pre 3,7 milijardi godina bili slični.

(Ankica Marinković, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike