Prvi dokazi o štetnosti mobilnih telefona?

Da li su mobilni telefoni štetni ili ne? Da li njihovo zračenje može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i tumor mozga? Polemika traje već dugo, ali niko nije pružio dovoljno dobre dokaze koji bi rasterali sumnju i strah ili ih, naprotiv, naučno potkrepili.

Ipak, sredinom maja je iz Australije došla vest o u kojoj se kaže da je štetnost zračenja po prvi put naučno dokazana. Dr Bruce Hocking je naučnik koji je sprovodio ovakva istraživanja u laboratorijskim uslovima i došao do zaključka da zračenje aparata može da izazove oštećenje nerava, koja dovode do raznih vrsta bolova ili smanjenja osetljivosti određenih čula.

Svoje tvrdnje on potkrepljuje konkretnim slučajevima iz prakse – u pitanju su ljudi koji su osećali bolove, obično u predelu glave, a za koje nikako nije mogao da bude pronađen pravi uzrok. Kod mnogih od njih je i primećeno slabljenje određenih čula: čula vida, ukusa ili dodira. Daljim je proučavanjem Bruce Hocking došao do zaključaka da produženo i često korišćenje mobilnog telefona može da izazove oštećenja nerava u glavi, i da je upravo tako nešto uzrok navedenih problema. Oštećenja nerava su bila najveća upravo u delu glave oko ušne školjke, baš onde gde se ostvaruje direktni kontakt sa aparatom.

On je u svoje rezultate istraživanja vrlo siguran, tvrdeći da su svi naučno dokazani i potkrepljeni nalazima iz laboratorije. Ostaje da sačekamo i druga istraživanja ove vrste, u kojima će nepristrasni naučnici ovakve nalaze potvrditi ili opovrgnuti.

  • Mobilni telefoni opasni po zdravlje – zabluda ili realnost?
  • Za manje zračenje mobilnih telefona
  • Uz mobilni telefon mozak brže radi

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.