U trendu

Prvi mobilni telefon iz Tošibe

Ni Toshiba nije odolela izazovu koji se zove mobilni telefon. Ovi najpopularniji uređaji u svetu napravili su pravu invaziju na sve svetske kontinente. Toshiba, poznati proizvođač različitih uređaja iz oblasti elektronike, informacionih tehnologija i telekomunikacija, do ovog proleća nije pokazala interesovanje za razvoj i proizvodnju mobilnih telefona. Nedavno je, međutim, predstavila svoj prvi uređaj te vrste i zvanično najavila svoj ulazak na ovo izuzetno konkurentno tržište.

Prvi Tošibin mobilni telefon je TS921. To je mobilni telefon treće generacije (namenjen UMTS, to jest 3G mreži). Pored toga, podržava GPRS mreže i tri frekventna područja GSM mreže (3-band). Na tržištu bi trebalo da se pojavi do kraja drugog kvartala ove godine. Najpre će se pojaviti u Japanu, a zatim i na drugim prostorima – u Evropi, Australiji i jugoistočnoj Aziji. Prodavaće se preko japanskog mrežnog operatera Vodafone.

Po svojim karakteristikama ovaj telefon je vrlo sličan mobilnom telefonu kompanije Sharp koji se takođe prodaje preko Vodafona (Sharp 902). Nije baš razumljivo zbog čega Vodafone počinje sa prodajom još jednog modela mobilnog telefona gotovo u potpunosti istog sa Sharp-ovim modelom koji već prodaje, ali je brend Toshiba verovatno dovoljno atraktivan da bi se kompanija Vodafone odlučila na takav korak.

Toshiba TS921 je mobilni telefon sa preklapanjem, vrlo atraktivan i stilizovan. Ima LCD ekran zavidnih dimenzija – dijagonale 2,4 inča i sa kvalitetnim bojama (262.000). Kao i većina novih modela ima ugrađen digitalni fotoaparat sa rezolucijom od 1,92 megapiksela i ugrađenim autofokusom, blicem, digitalnim zumom i sa mogućnošću snimanja video-inserata. Napaja se baterijama koje mu obezbeđuju pet sati neprekidnog rada i 15 dana rada u „stand by“ režimu, što su za mobilne telefone treće generacije zavidne mogućnosti.

Pored standardnih funkcija, Toshiba TS921 ima ugrađen audio MP3 i video MPEG4 plejer. Proširenje memorije ostvaruje se memorijskim karticama, a ovaj telefon raspolaže slotom za karticu Secure Digital. Ima video-izlaz, kao i Bluetooth priključak. Sve njegove specifikacije proizvođač zasad nije objavio, tako da treba sačekati njegovu zvaničnu pojavu na tržištu radi dobijanja kompletne slike o njegovom kvalitetu i mogućnostima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.