U trendu

Prvi put kineska astronautkinja izvela svemirsku šetnju

Astronautkinja Vang Japing postala je danas prva Kineskinja koja je izvela svemirsku šetnju, a cilj izlaska je bio da se nastavi gradnja kineske svemirske stanice.

Vang Japing (41) je pukovnik i pilot, i deo je misije Šendžu-13 lansirane sredinom oktobra.

Posada u kojoj su još dva astronauta boraviće šest meseci na modulu Tijanhe, jedinom od tri modula buduće kineske svemirske stanice koji je za sada sagradjen.

Njihov zadatak je da nastave izgradnju svemirske stanice i takodje da testiraju kapacitet za dugi boravak od pola godine u bezvazdušnom prostoru.

Zajedno sa generalom Džai Džigangom (55), koji je komandant misije, Vang Japing je noćas boravila u svemiru šest i po sati, saopštila je kineska svemirska agencija zadužena za letove sa posadom (CMSA).

Cilj izlaska bio je instaliranje novih elemenata robotske spoljne ruke, osiguranje pouzdanosti opreme i testiranje svemirskih kombinezona nove generacije.

„Svi predvidjeni zadaci završeni su uspešno“, navela je agencija.

To je treća svemirska šetnja za posade na Tijanheu, a prva tima Šendžu-13, koji treba da obavi još jednu ili dve šetnje u svemiru narednih meseci dok je na modulu.

Vang Japing je već imala svoj prvi svemirski let 2013. godine, i tada je bila druga Kineskinja koja je letela u svemir.

Misija Šendžu-13 je peta od 11 misija (sa posadom i bez nje) koje će ukupno biti potrebne da se izgradi kineska svemirska stanica. Predvidjeno je da se njena gradnja završi krajem 2022. godine.

Nazvana Tijangong (Nebeska palata) ona će po veličini biti slična bivšoj sovjetsko-ruskoj stanici Mir (1986.2001), a predvidjeno je da radi najmanje 10 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar