U trendu

Putujte zvezdanim prostranstvima

Svi obožavaoci serijala "Zvezdane staze" znaju da je putovanje svemirom veoma komplikovana avantura, ali je Microsoft rešio da tu avanturu olakša i svima omogući da se na veoma lak način upoznaju s kosmosom. Najveći proizođač softvera na svetu izbacio je na tržište besplatnu aplikaciju pod imenom WorldWide Telescope, koja omogućava svima, od amatera do profesora astronomije, da na veoma lak način istražuju galaksije, zvezdane sisteme i udaljene planete.
WorldWide Telescope objedinjuje preko 12 terabajta podataka (što je ekvivalent 2,6 milijardi stranica teksta), a slike koje koristite u ovoj aplikaciji uključuju snimke načinjene uz pomoć svemirskog teleskopa Habl (Hubble Space Telescope), opservatorije Čandra (Chandra X-Ray Observatory) i svemirskog teleskopa Spicer (Spitzer Space Telescope). Program je zamišljen kao video igra i dozvoljava vam da zumirate galaksije koje su od nas udaljene hiljadama svetlosnih godina. Takođe, omogućava vam pregledanje udaljenih zvezdanih sistema i teško vidljive svemirske prašine u neviđenoj rezoluciji i čistoći snimaka.
Aplikacija će biti besplatna, a WorldWide Telescope je projekat koji je posećen Džimu Greju (Jim Gray), istraživaču koji je bio zaposlen u Microsoft-u. On je nestao u vodama Kalifornijskog zaliva prilikom jedrenja prošle godine. Grej je radio zajedno s astronomima na projektima organizacije podataka i slika koje su prikupljene sa satelita. U Microsoft-u se nadaju da će tehnologija koja je primenjena u ovoj aplikaciji biti od velike pomoći pri razvoju drugih programa, ali osnovna namera im je da na ovaj način zainteresuju decu i omladinu da nauče nešto više o kosmosu kako bi se eventualno kasnije opredelili za nauku i inženjerski poziv.
Prema rečima Kertisa Vonga (Curtis Wong), koji je menadžer u Microsoft-u i koji je bio zadužen za ovaj projekat, osnovni cilj aplikacije WorldWide Telescope je da ljudima omogući drugačiji pogled na kosmos i da deci omogući upoznavanje sa svemirom i njegovom beskonačnošću, što do sada nije bio slučaj. Slike koje smo dosad mogli da vidimo, a šalje ih, na primer, Habl, jesu neverovatne, ali niko ih do sada nije stavio u neki kontekst, pa vi u stvari, posmatrajući te neverovatne snimke, nemate pojma koliko je veliko to prostranstvo ili koliko su te zvezde zaista udaljene od vas. Ovaj program vam omogućava i da sami napravite svoju "turu" kroz svemir, koju možete preko mreže da podelite s drugima, ili da se prošetate po prostranstvu svemira na "turi" koju su osmislili astronomi.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar