U trendu

QRIO – humanoidni robot iz Sony-ja

Nakon velikog uspeha i oko 130.000 prodatih primeraka popularnog robota psa Aibo, kompanija Sony pojavljuje se na tržištu sa novom „igračkom“ – humanoidnim robotom QRIO (Quest for Curiosity). Zapravo, i ranije su postojali humanoidni roboti u Sony-jevoj varijanti (SDR-3), ali je njihovu popularnost zasenio takođe humanoid Asimo iz kompanije Honda i Sony-jev Aibo. Nova varijanta metalnog momka iz Sony-ja, prikazana kao posebna atrakcija na CeBIT-u u Hanoveru, može se pohvaliti mnogobrojnim novim mogućnostima i prednostima, tako da će pomenutim robotima sigurno predstavljati ozbiljnu konkurenciju.

QRIO je visok 58 centimetara a težak 6,5 kilograma. U odnosu na dosadašnje humanoidne robote njegove mogućnosti kretanja su znatno bogatije. On može da trči brzinom od 15 metara u minuti; može da skače i igra, da se penje uz stepenice i da, u slučaju pada, potpuno samostalno ustane; može da se igra loptom, da je šutira i baca. Pri tom je najvažnije dostignuće to što su mu obe noge istovremeno u vazduhu, što kod nijednog robota do sada nije bilo moguće. Sve to ostvaruje se zahvaljujući složenom mehaničkom sistemu i mnogim novim tehnologijama koje su razvijene u Sony-ju.

QRIO na glavi ima dve kamere; one mu omogućavaju da „vidi“ okolinu u kojoj se kreće i ljude. Takođe, na glavi ima sedam mikrofona i jedan zvučnik, kao i LED diode u različitim bojama, koje se pale i gase dajući različit izraz njegovom licu. Svakako, iza toga stoji i kompjuterska tehnologija – hardver i softver, koja upravlja kretanjem i „ponašanjem“ QRIO-a. Kad već govorimo o „ponašanju“, QRIO se ponaša kao pravi čovekov prijatelj. Pri tom pokazuje i izvesnu samostalnost. S ljudima komunicira glasom, a „izrazom lica“ pokazuje svoja osećanja. Ume da prepozna lica i glasove ljudi, a raspolaže fondom od oko 50.000 reči (naravno, japanskih).

QRIO se napaja litijum-jonskim baterijama, koje mu omogućavaju da radi neprekidno tokom jednog sata. Može se povezati bežičnim putem u kućnu mrežu svog vlasnika i omogućiti, na primer, pristup Internetu, slanje elektronske pošte ili surfovanje. Takođe, i druge korisne i zabavne stvari mogu se čuti kroz konverzaciju sa ovim simpatičnim momkom. Mada je ovim modelom već pokazala svoju dominaciju na polju zabave, kompanija Sony planira da i dalje radi na razvoju i usavršavanju QRIO-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.