U trendu

Razbijen jedan od najvećih svetskih darknet sajtova

Evropski i američki istražitelji razbili su jedan od najvećih svetskih kriminalnih online prodajnih sajtova za drogu, alate za hakovanje i falsifikovanu robu u SAD, Nemackoj i Brazilu, prenosi AP.

Trojica Nemaca, starosti 31, 22 i 29 godina, uhapšeni su nakon pretresa na osnovu navoda da su upravljali takozvanom darknet platformom „Vol Strit Market“, na kojoj se oglašavalo oko 5.400 prodavaca i kupovalo više od milion klijenata, izjavio je frankfurtski tužilac Georg Ungefuk.

Brazilac, navodni moderator sajta, takođe je optužen.

U racijama u Nemačkoj federalna policija je oduzela servere i zaplenila 550.000 evra u gotovini, kripto valutama bitkoin i monero, hard diskove i druge dokaze.

Zbog tajne prirode operacije i poteškoća u traganju za kripto valutama, teško je proceniti ukupan obim poslovanja koji je obavila ta darknet grupa, ali je reč o dobiti u milionima, rekao je Ungefuk.

Trojica Nemaca, identifikovani u dokumentima američkog suda kao Tibo Louze, Džonatan Kala i Klaus-Martin Frost, suočeni su sa optužbama za drogu u Nemačkoj zbog optužbe da su upravljali platformom na kojoj su prodavani kokain, heroin i druge droge, kao i falsifikovani dokumenti i drugi nezakoniti materijali.

Oni su u SAD takođe optuženi za zaveru za pranje novca i distribuciju ilegalnih droga, prema krivičnoj prijavi podnetoj u saveznom sudu u Los Anđelesu.

„Optužbe podnete u Nemačkoj i SAD značajno će poremetiti ilegalnu prodaju droge na tamnoj mreži jer verujemo da je ‘Vol Strit Market’ jedna od najvećih svestskih darknet platforma za krijumčarenje, uključujući narkotike, alate za hakovanje, nelegalne usluge i ukradene finansijske podatke“, rekao je pomoćnik državnog tužioca Rajan Vajt.

Ungefuk je rekao da je „Vol Strit Market“ barem drugi po veličini, ali je odbio da imenuje ostale da ne bi ugrozio druge istrage.

U skoro dvogodišnjoj operaciji koja je uključivala evropsku policijsku agenciju Europol i vlasti u Holandiji, SAD i Nemačkoj, istražitelji su precizno identifikovali trojicu muškaraca kao administratore platforme na tamnoj mreži. To je deo interneta koji često koriste kriminalci unutar šifrovane mreže, dostupne samo preko alata za obezbeđivanje anonimnosti, kao što je Tor pretraživač.

Transakcije su obavljane korišćenjem kripto valute, a osumnjičeni su uzimali provizije u rasponu od dva do šest odsto, rekao je Ungefuk.

Prema njegovim rečima, vlasti su reagovale pošto je platforma prebačena na „režim održavanja“ 23. aprila, a osumnjičeni su navodno počeli da prenose sredstva koja su korišćena na platformi na sebe, u takozvanoj „izlaznoj prevari“.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da su oni uložili oko 11 miliona dolara u prevaru za izlaz iz depozita i korisnickih racuna.

SAD su identifikovale četvrtog okrivljenog kao Markosa Paula De Oliveiru-Anibalea (29) iz Sao Paula u Brazilu, ali nije jasno da li je uhapšen.

Anibale se suočava sa optužbama za distribuciju droge i pranje novca u SAD jer je navodno bio moderator na sajtu u sporovima izmedu prodavaca i njihovih klijenata. On je takođe navodno promovisao „Vol Strit Market“ na istaknutim sajtovima kao što je Ređit, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Brazilske vlasti pretražile su njegov dom u četvrtak, nakon što su istražitelji povezali njegov onlajn profil sa slikama koje je objavio pre nekoliko godina, rekli su američki zvaničnici.

Malo je verovatno da će isključivanje „Vol Strit Marketa“ sa mreže imati trajan uticaj na online kriminalna tržišta, iako policija jasno daje do znanja da će goniti prodavce i kupce, kaže Patrik Šortis, kriminalistički istraživac Univerziteta u Mančesteru koji prati aktivnosti na darknetu.

U Los Anđelesu su uhapšena dva snabdevača droge, a vlasti su u racijama zaplenile oko milion dolara gotovine, oružja i droge . Identifikovali su ih samo njihovi online nadimci, kao što su „Platinum45“ i „Lejdiskajvoker“, a okarakterisani su kao „glavni trgovci drogom“ koji se bave metamfetaminom i fentanilom.

Šortis objašnjava da je nakon prvog velikog ukidanja takvog tržišta, Puta svile, 2013. godine trebalo da oporavak opšte trgovine traje četiri do pet meseci, a nakon što je policija izvela akcije Hansa i AlfaBej 2017, trebalo je oko mesec dana.

On smatra da su jedina pretnja koju on vidi na tržištu, barem u kratkom roku, takozvani sajiber-napadi poricanja usluga koji efektivno ruše veb-servere oflajn tako što ih preplavljuju prometom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar