U trendu

Razgovarajte tastaturom

Težnja proizvođača tastatura je da naprave primerke koji će imati što više funkcija. Tako je u poznatoj kompaniji Logitech napravljena tastatura koja, pored osnovnih i multimedijalnih funkcija, omogućava i obavljanje telefonskih razgovora. U kompletu s tastaturom nalazi se bežični laserski miš i prijemnik koji istovremeno služi kao USB Skype telefon.
Naziv ovog kompleta je Easy Call Desktop. Najvažniji deo kompleta je tastatura. Napravljena je u tamnoj boji, s okvirom sive boje i gumenim delom koji služi kao oslonac dlanovima pri kucanju. Pored klasičnih tastera za slova, brojeve i druge znakove, u gornjem redu se nalaze standardni funkcionalni tasteri kojima su pridodati i mnogi novi. Pošto ih ima više nego na standardnim tastaturama, oni su okrenuti za 90 stepeni, što može stvarati malu konfuziju pri primeni (posebno zbog činjenice da su drugačije raspoređeni). Tasteri za kontrolu softvera za prenos glasa (telefonske razgovore) smešteni su na desnoj ivici tastature, a prisutni su (kod novijih tastatura uobičajeni) multimedijalni tasteri.
U istom stilu i dizajnu napravljeni su laserski miš MX 600 i prijemnik. Miš je dizajniran ergonomski i vrlo je prijatan za korišćenje. Od standardnih miševa razlikuje se po dodatnim mogućnostima – skrolovanju po vertikali i horizontali (tilt funkcija) i tasteru za zumiranje sadržaja na ekranu. Komunikacija između ovih uređaja obavlja se bežično, a s računarom miš i tastatura se takođe bežično povezuju, dok se prijemnik povezuje preko USB porta. Miš i tastatura se napajaju 2AA baterijama.
Kod Easy Call Desktop tastature najzanimljivija je mogućnost obavljanja telefonskih razgovora i ostvarenje kontakta s prijateljima širom sveta. Sve to se obavlja jednostavno i mnogo jeftinije nego u slučaju klasičnih telefonskih razgovora na tako velikoj udaljenosti. Pri tom se koristi neki od softvera za prenos glasa putem interneta (IP protokolom) – VoIP. Najpopularniji od programa te vrste je Skype. Na prijemniku postoje tasteri za aktiviranje Skype veze i prekid posle obavljenog razgovora. Pored toga, postoji i taster za podešavanje intenziteta tona. Da bi se dobio čistiji ton, Logitech je ugradio u ovu tastaturu i svoju novu tehnologiju za otklanjanje šumova i smetnji – Right Sound. Ova tehnologija primenjena je i u najnovijim modelima Logitech-ovih web kamera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.