Razgovori sa virtuelnim asistentima

Često se dešava da se na nekom sajtu „zaglavimo“, da u hrpi linkova ne znamo gde se u stvari nalazi ono što nam treba ili, jednostavno, želimo da nešto pitamo ali nemamo koga. Nemačka kompanija Kiwilogic upravo pokušava da reši takve vrste problema i da učini web interaktivnim u pravom smislu te reči.

Njihov izum nosi naziv Lingubots, što bi u prevodu otprilike značilo „roboti koji govore“. Da se podsetimo: roboti su programi koji samostalno mogu da izvršavaju neke zadatke, odnosno kojima čovek može da postavi zadatak, a zatim ih ostavi da rade sami. Podsetite se šta to roboti mogu da rade i zašto ih sve češće nazivaju „inteligentnim agentima“ u članku Inteligentni agenti. Vratimo se našoj današnjoj temi. Roboti koji pričaju su projekat koji bi korisnicima trebao da omogući pravi pravcati razgovor sa takvim softverom – postavljanje pitanja i dobijanje odgovora.

Zamislite da vam se, recimo, pre nego što izvršite neku kupovinu na Internetu takav robot obrati sintetizovanim ljudskim glasom i kaže vam koje kreditne kartice online-prodavnica prima; ili da na sajtu postoji virtuelna tehnička podrška, „momak“ koji na vaša pitanja odgovara i upućuje vas u ono što vam je nejasno i predlaže vam rešenja. Ideja o „web-u koji govori“ nije potpuno nova. Na sajtu kompanije Boo.com, koja se bavi modom, postojala je virtuelna prodavačica, a na adresi www.ananova.com možete susresti virtuelnog spikera koji čita najnovije vesti. Ali, ideja da ovakvi virtualni asistenti mogu da odgovaraju na pitanja i razumeju vaš govor je sasvim nova i predstavlja budućnost web-a.

Ovaj projekat se nalazi u svojoj početnoj fazi, ali se u bliskoj budućnosti može očekivati njegov nagli razvoj i napredak. Za sada, primere napora nemačke kompanije možete videti na njihovoj adresi www.kiwilogic.de, gde se takvom jednom robotu možete obraćati u tekstualnom obliku: otkucate svoje pitanje, a on ispiše svoj odgovor. Ovakav asistent je bio prvi korak kompanije Kiwilogic, a namenjen je davanju informacija o samoj firmi.

„Pričljive robote“ sledeće generacije možete videti na adresi www.jackiestrike.com, gde je Jackie Strike (na slici) virtuelna osoba, cyber-političar koji se nadmeće u borbi za mesto predsednika SAD. Ovaj satirički intoniran karakter je takođe delo inovativnih Nemaca, koji su virtuelnog političara kreirali u svrhu promocije na američkom tržištu. Jackie Strike je prvi korak ka inteligentnim robotima koji mogu da se kreću u 3D okruženju i zaista razgovaraju sa korisnicima, obraćajući im se sintetizovanim ljudskim glasom.

Iako, se za ovakve projekte vezuje pojam „veštačka inteligencija“, zasad se ne može govoriti o pravom samostalnom razmišljanju, i ovakv softver, ustvari, poseduje bazu odgovora na predviđena pitanja. Problemi koji se moraju rešiti su, pre svega, varijacije u načinima na koji korisnici postavljaju isto pitanje i kreiranje robota, tako da on ima svoju „ličnost“, svoje osobine, način govora i kretanja, itd. Nemačka kompanija smatra da je upravo „personality“ virtuelnih likova ključ uspeha, jer korisnici žele da imaju osećaj razgovora sa pravom osobom. Ali, i dan kada će roboti moći samostalno da razmišljaju, po mnogim analitičarima i naučnicima, nije tako daleko.

Bilo kako bilo, za ovakav pravac u razvoju su zainteresovane kompanije Microsoft i IBM, kao i manje poznata NativeMinds firma iz San Franciska. Konkurenata na ovom tržištu nema mnogo, a ono što Kiwilogic izdvaja od drugih, jeste lakoća instaliranja i održavanja njihovog softvera koji ne zahteva nikakva ekspertska/programerska znanja i neko posebno iskustvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.