Razum i osećajnost

Sigurno vam se desilo da nekome šaljete email, ali da vam reči nisu dovoljne – osim teksta (informacija i ideja), poželeli ste da pošaljete i emociju. Da li će tako nešto ikada biti moguće? Da li će elektronska komunikacija moći da dosegne važnost, dubinu i neposrednost one direktne? Tako nešto je teško zamisliti, ali je moguće makar približiti se idealu.

Virtuelne trodimenzionalne likove koje možete da sretnete na pojedinim sajtovima ili u video-igrama su sve savršeniji, ali ipak, nedovoljno uverljivi – lica su previše savršena, koža previše zategnuta, mimika ograničena. Kompanija LifeFX je otišla korak dalje, primenjujući novi pristup kreiranju mimike kod virtuelnih likova.

Njihov prvi softverski proizvod jeste FaceMail, aplikacija koja nas vraća na pitanje sa početka ovog teksta i daje nam, makar delimično, rešenje takvih zahteva. Uz ovaj program je moguće, pored teksta, poslati i virtuelno lice koje poruku izgovara i dodaje joj emocije, neophodan „začin“ vašoj poruci. Kao što birate reči, tako birate i emocije, usklađujući ih sa sadržinom poruke. Mimika je mnogo izražajnija: posvećena je puna pažnja proučavanju ljudskog lica i načina na koji se formira određeni izraz, povezan sa određenom emocijom. Prvo se analiziraju pokreti jezika i očiju, a zatim se, u odnosu na njih, i kreiraju pokreti svih ostalih mišića na licu.

Novu tehnologiju možete isprobati ako skinete program FaceMail (besplatan; 4,9 MB) ili ako download-ujete samo plejer (341 K), koji vam omogućujete da se sa virtuelnim licima susretnete na Web-u.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.